3 najbolje zidne obloge za kupatilo

by | September 6, 2023
3 najbolje zidne obloge za kupatilo; prelepo kupatili u potkrovlju

Prilikom uređenja kupatila morate maksimalno voditi računa o zidnim oblogama zbog velike vlake. Prestavljamo 3 najbolje zidne obloge za kupatilo.

Zidovi kupatila se razlikuju od zidova u drugim delovima kuće. U dnevnim i spavaćim sobama, hodnicima i drugim potpuno suvim prostorima radiće bilo koja vrsta zidnih obloga. Čak se i u kuhinjama, koje su uglavnom suve, mogu staviti skoro sve vrste zidnih obloga. Ali u kupatilima voda dolazi iz svih pravaca. Vlaga, kako iz direktnog prskanja kade i tuša, tako i iz vazduha opterećenog vlagom, je razorna za zidove kupatila. Ventilatori za kupatilo pomažu, ali čak i kupatila sa dobrom ventilacijom mogu imati problema sa vlagom.

3 najbolje zidne obloge za kupatilo: Koje su to obloge

1. Vinil tapete

Tapete obložene vinilom jedna su od boljih opcija za zidove kupatila u smislu funkcionalnosti (sve-papirne obloge će degradirati u vlažnom okruženju). Samo budite sigurni da vaša sadašnja zidna površina može prihvatiti vinilne tapete koje se mogu ljuštiti. Pošto je manje lepljiva od trajnih tapeta, vinil tapeta koja se može ljuštiti neće se lepiti za mat, ravne ili grube površine. Takođe, vinilne tapete najbolje rade za indirektnu, ambijentalnu vlagu. Dakle, koristite u kombinaciji s površinom koja pokriva donji deo zidova kupatila.

Međutim, postoje neke vinilne tapete koje će izdržati direktan kontakt s vodom, na primer u tuš kabini. Jedna od prednosti vinilnih tapeta je da ih možete isprobati pre nego što ih primenite. Kupite rolnu ili uzorak, a zatim ga zalepite u kupatilu. Veliki uzorci će vizuelno smanjiti veličinu kupatila. Vertikalne linije će doprineti da kupatilo izgleda više. A horizontalne će ga vizuelno proširiti.

2. 3 najbolje zidne obloge za kupatilo: Vodoperiva boja za zidove

Boja za kupatilo je obična unutrašnja boja koja ima svojstva koja je čine pogodnijom za kupatila. Kod uobičajene unutrašnje boje, glavna stvar koju treba izbegavati je dobijanje ravne ili mat boje na površini jer pore boje zadržavaju vodu. Klasičan način da se ovo izbegne je upotreba vodoperive sjajne boje.

Vrhunske boje s aditivima za uništavanje buđi odlična su opcija za kupatilo. Najbolja stvar u korišćenju boje za zidove kupatila je cena. Mnogo je jeftinija opcija od svih ostalih podloga za zidove kupatila.

3. Pločice

Keramičke pločice su klasičan izbor za zidove kupatila. Sa pločicama, sve dok se pravilno postavljaju, vlaga nikada neće biti problem. Još od vremena starih Rimljana, pločice su se koristile čak i za stajaće vodene površine kao što su unutrašnjost kade i bazena.

Samo obratite pažnju na fuge. Linije stvaraju uzorke koji mogu ili poboljšati ili degradirati  izgled kupatila. Previše pločica može učiniti da kupatilo izgleda skučeno, prenatrpano, teško, sterilno, pa čak i depresivno. Delimično oblaganje zida pločicama je dobar kompromis.

 


Ranka Bulatović

sl-f/gettyimages.co.uk