Bezbednost u kupatilu: 10 koraka ka sigurnijem okruženju

by | August 10, 2023
Bezbednost u kupatilu: 10 koraka ka sigurnijem okruženju

Vaše kupatilo, mesto gde započinjete i završavate svoj dan, može biti pravo leglo opasnosti ukoliko ne preduzmete odgovarajuće mere opreza.

Bezbednost u kupatilu: 10 saveta za prevenciju

Ovaj članak istražuje 12 potencijalno opasnih faktora u vašem kupatilu i pruža vam korisne savete kako da obezbedite sebe i svoju porodicu od potencijalnih rizika. Uz ovih nekoliko promena, možete transformisati svoje kupatilo u siguran i prijatan prostor.

1. Plesan

Mračan i vlažan ambijent kupatila idealan je za razvoj plesni. Kako biste sprečili njen rast, redovno provetravajte kupatilo, koristite ventilator i održavajte suv prostor. Ukoliko primetite plesan, angažujte profesionalce za njeno sigurno uklanjanje.

2. Klizanje i padovi

Nezgode usled klizanja i pada česta su pojava u kupatilima. Da biste to sprečili, razmislite o postavljanju protivkliznih podova ili tepiha. Grip šipke pored kade, tuša i WC šolje pružaju dodatnu podršku, posebno starijim osobama ili onima sa smanjenom pokretljivošću.

3. Sigurnost lekova

Zaboravljeni stari lekovi mogu predstavljati rizik od trovanja. Odlaganje starih lekova u sigurnom ormaru sa osvetljenjem može sprečiti neželjene situacije.

4. Bezbedno skladištenje hemikalija

Čišćenje kupatila može uključivati jake hemikalije. Držite ih u zaključanim ormarićima, van domašaja dece, i pažljivo pridržavajte se uputstava na ambalaži.

5. WC Šolja

Posebno starije osobe ili osobe sa zdravstvenim tegobama mogu imati poteškoće pri ustajanju sa WC šolje. Montiranje grip šipke pruža dodatnu podršku i smanjuje rizik od padova.

6. Higijena

Održavanje higijene u kupatilu ključno je za sprečavanje razvoja bakterija. Redovno čistite površine, posebno one koje su često vlažne.

Skandi estetika u kupatilu: Minimalizam i udobnost

7. Ventilacija

Loša ventilacija može doprineti rastu plesni. Instalirajte kvalitetan ventilator sa higrometrom kako biste održavali suv vazduh i sprečavali razvoj plesni.

8. Prilagodite temperaturu vode

Podesite temperaturu vode na 48.8°C kako biste sprečili opekotine. Ovo je posebno važno ako imate malu decu.

9. Redovno čišćenje odvoda za bezbednost u kupatilu

Kosa se često nakuplja u odvodu i može dovesti do začepljenja. Redovno čistite odvode kako biste održali nesmetan protok vode.

10. Renoviranje kupatila

Ukoliko planirate renoviranje, razmislite o dizajnu koji će maksimalno smanjiti rizike i povećati funkcionalnost kupatila.

Obezbediti kupatilo od potencijalnih opasnosti zahteva pažljivo planiranje i preduzimanje odgovarajućih mera opreza. Kombinovanjem pravilnog održavanja, sigurnosnih dodataka i odgovornog pristupa, možete stvoriti bezbedno i udobno okruženje za sebe i svoju porodicu.

Borjana Božić

in4mal/gettyimages