Šarolikost boja, oblika i dezena

by | April 30, 2018
Pločice

Nekada samo u smeđoj, žutoj i crvenoj boji, a danas u neverovatnom koloritu, keramičke pločice neiscrpna su inspiracija dizajnera širom sveta. Kako odabrati prave dimenzije, boje, teksture i šare za kupatilo, pogledajte na sledećim stranama.

Keramičke pločice prave se od peska, kaolina i gline, koji se nakon obrade peku u pećima na temperaturi od 1.200 stepeni. Usled pečenja na visokim temperaturama na pločicama se stvara zatvorena površinska struktura koja ih, i bez glazure, čini otpornim na vlagu.

Pločice slika 1

Budući da ne propuštaju vodu i da se lako održavaju, keramičke pločice idealne su za oblaganje zidova u kupatilu i kuhinji. Pored toga, one su trajne, otporne na ogrebotine, vatru i mrlje. Takođe, otporne su na mraz, na uticaj kiselina i visoku temperaturu.

PROČITAJTE I… Pet trendi boja za kupatilo

Pločice slika 2

Osim što su praktične, keramičke pločice nude veliku mogućnost kombinovanja boja, uzoraka i tekstura u vašem kupatilu i kuhinji. Mogu biti ravne ili glatke, a mogu biti i reljefne ili glazirane i najrazličitijih boja.

Pločice slika 3

Ručno obojene, uvozne i antikne verzije vrlo su skupe, ali zato možete da kombinujete standardne pločice s reljefnim uzorkom da biste kreirali jedinstvene dizajne i zidne kompozicije.

Pločice slika 4

Prema opštoj podeli, keramičke pločice delimo na podne i zidne. Zidne ili fajans pločice su sitnozrne građe, porozne i zbog toga dobro upijaju vodu. Površina može biti sjajna, polusjajna, sasvim mat, ravna ili reljefna.

Pločice slika 5

Različitog su formata i poleđina im je “izborana” radi boljeg povezivanja sa malterom. Pločice koje su otporne na mraz i kiseline imaju masu male poroznosti. Kiselootporne pločice izrađuju se od visokokvalitetne sirovine koja sadrži aluminijum, kvarc i feldspat.

Pločice slika 6

Strukturu postižu na temperaturi od 1.240 stepeni C. Ove pločice izrađuju se sa specijalnim profilom naličja da bi se obezbedila čvrsta veza sa podlogom.

Pločice slika 7

Danas se sve češće proizvode pločice sa ornamentom na sebi, ili se formira kompozicija od nekoliko pločica koje, poređane jedna do druge, formiraju interesantnu sliku. Kroz dugi period istorije ljudskog društva ornament je vezivan za čoveka i predmete za svakodnevnu upotrebu.

Pločice slika 8

Iako početkom 20. veka korišćenje ornamenta postaje sve ređe, čak i nepoželjno, danas se ponovo javlja u dizajnu, pa i na keramičkim pločicama. Pločice se proizvode sa ornamentima različitog tipa. Oni mogu biti stilizovani, strukturalni, geometrijski ili naturalistički, koji su najčešći. Ovakve pločice u enterijeru obično se postavljaju kao detalj ili kao glavni deo u čitavoj kompoziciji.

Pločice slika 9

Pločice se proizvode u različitim bojama, oblicima i dimenzijama. Većinu prostora već vekovima ukrašavaju šare i zanimljive slike dobijene kombinovanjem dve ili tri vrste pločica različite boje. Setimo se samo predivnih mozaika iz antičkih i rimskih vremena.

Podovi od glinenih pločica pojavili su se u Evropi u 12. i 13. veku. Slike na podovima bile su lepo složene, ali samo u nekoliko boja, poput smeđe, crvene i žute. I danas se u savremenim enterijerima mogu videti neki od tradicionalnih ornamenata i šara napravljenih od keramičkih pločica, posebno oni geometrijski. Dobro odabranim pločicama možemo postići različite efekte u prostoru.

Pločice slika 10

Osim keramičkih, na tržištu se mogu naći i pločice od stakla, koje se najčešće izrađuju kao mozaik pločice ili kao završne bordure. One su prefinjenog izgleda, mogu se koristiti za oblaganje zidova najrazličitijih prostora, od bazena do kupatila i kuhinja.

Takođe, izrađuju se i pločice koje svojom teksturom i bojom savršeno imitiraju druge materijale, kao što su drvo, metal, plastika, pa čak podražavaju i tekstilne materijale, somot, saten i svilu. Proizvode se i ručno rađene i oslikane, koje su unikatne i svaka je “priča za sebe”. One su, razume se, najskuplje, ali i najlepše.

Pločice slika 11

Pločice su danas dostigle zavidan nivo kada je o dizajnu reč, a najkvalitetnije i najoriginalnije su one iz italijanskog i španskog asortimana. Ukoliko ste odlučili da preuredite kupatilo, dajemo vam nekoliko saveta kako da pomoću pločica postignete moderan, neobičan i jedinstven izgled kupatila.

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs