Kako da odaberete grejanje u kupatilu?

by | September 14, 2023
Grejanje u kupatilu

Hladno vreme pristiže, a ako ste u procesu renoviranja kupatila, onda svakako morate da razmislito kakvo grejanje u kupatilu je idealno za vas. 

Grejanje u kupatilu: Šta sve treba da znate?

Grejanje u ovoj prostoriji je veoma značajno da ne morate da drhtite kada izađete pod tuš. Niko ne želi da izađe iz toplog tuša u ledeno kupatilo. Upravo zbog toga je ovaj vodič za grejanje kupatila tu. Evo na šta treba da obratite pažnju prilikom odabira grejanja u kupatilu.

Vodič za uređenje malog kupatila

Kako se ovo grejanje razlikuje od onog u ostalim prostorijama?

Grejanje kupatila zahteva posebno razmatranje iz više razloga. Kupatila su često manja od ostalih prostorija, a osim toga proizvode visok nivo vlage i na kraju, veliki deo vremena provodite polugoli u njemu. Dakle, morate uzeti u obzir da ako je kupatilo previše hladno, a vi se tuširate vrelom vodom rizikujete da privučete vlagu i buđ na zidovima. To ume da bude veliki problem ako imate lošu ventilaciju u kući.

Koje opcije postoje za grejanje kupatila?

Postoji nekoliko različitih tipova grejanja kupatila. Neka od njih koriste centralni sistem grejanja, a drugi koriste struju. Glavni razlog zašto se ljudi odlučuju na grejanje kupatila putem električne energije jeste što ono može da ostane toplo i tokom letnjih meseci što nije slučaj sa centralnim grejanjem. Dakle, glavne opcije za grejanje u kupatilu su sledeće:

  • Sušač za peškire
  • Radijatori
  • Podno grejanje
  • Ventilatori grejači

Da li je sušač za peškire dovoljan da zagreje kupatilo?

Pored toga što je to praktična opcija za grejanje kupatila i sušenje peškira i ogrtača, on je i efikasan izvor toplote. Postoji nekoliko različitih dizajna sušača – od visokih i uskih do dugačkih horizontalnih modela. Postoje i grejači koje koriste centralno grejanje, ali i oni koji koriste električnu struju. On vam je dovoljan ukoliko imate malo kupatilo.

Koja veličina radijatora je potrebna za kupatilo?

Vaš izvor grejanja u kupatilu moraće da emituje pravu količinu toplote kako bi osigurao da kupatilo nije ni hladno, ali ni pretoplo. Da biste ovo razrešili, najbolje bi bilo da koristite BTU kalkulator. On se odnosi na britanske termalne jedinice koje predstavljaju količinu toplote koju izvor emituje. Na internetu možete pronaći niz besplatnih BTU kalkulatora. Oni uzimaju u obzir veličinu sobe, broj i vrste prozora, lokaciju kupatila i visinu plafona.

Podno grejanje u kupatilu

Podno grejanje je veoma popularna opcija. Bose noge staju na toplu površinu, mokri podovi se brzo suše, a nema potrebe da se zauzima zid ili podni prostor za radijator. Postoji nekoliko vrsta podnog grejanje. Sistem “suvog” grejanja pokreće električnu instalaciju i to je dobra  opcija je jer nema mnogo naknadne ugradnje

Sistem mokrog podnog grejanja uključuje niz cevi koji se nalaze unutar poda i greju se toplom vodom. Podno grejanje je sjajna opcija u veliki kupatilima ili kupatilima koji imaju tuš kabinu.

Grejači ventilatori

Njima se upravlja na jednostavan način: zidnim prekidačem. Iako su dobra opcija kada želite brzo da zagrejete kupatilo, oni ne zadržavaju toplotu i mogu biti veoma skupi.

Grejanje u kupatilu: Zone

Kupatilo je podeljeno u četiri odvojene zone na osnovu nivoa rizika da voda dospe u struju. Svaki od ovih rizika diktira i različitu vrstu armature.

  • Zona 0 je prostor unutar same kade ili tuša.
  • Zona 1 je prostor iznad tuša ili kade na visini od 2,25m od poda.
  • Zona 2 dostiže 0,6m izvan perimetra kupatila i 2,25m od poda.
  • Izvan zona: Bilo gde izvan zona 0,1 i 2 i gde se neće koristiti vodeni mlaz.

Troškovi grejanja kupatila

Sušači i grejači ventilatora su obično jeftiniji za kupovinu i ugradnju u početku u poređenju sa podnim grejanjem. Međutim, podno grejanje je isplativije na dugoročnom planu. Podno grejanje greje ceo prostor i ravnomerno rasporešuje toplotu u odnosu na druge načine grejanja.

Dakle, pri odabiru grejanja u kupatilu uzmite u obzir veličinu i oblik kupatila. Naravno, uvek se možete konsultovati sa stručnjacima u vašoj blizini koji će vam dati konstruktivan savet.

Snežana Vranić

BlackPixel/GettyImageSPlus