Greške pri renoviranju kupatila: Kako ih izbeći?

by | March 14, 2023
Greške pri renoviranju kupatila

Najčešće greške pri renoviranju kupatila

Loše mere i nepodudaranje

Možda zvuči neverovatno, ali veoma često se dešava da se lavabo i slavina jednostavno ne uklapaju jedno sa drugim. Nekada se ovo desi zbog lošeg odabira, a nekada zbog loših mera. Da biste prane ruku i umivanje učinili što praktičnijim i kako biste sprečili da voda kaplje na sve strane, izaberite česmu dovoljno dugu da ne izliva i dovoljno veliki lavabo. Slično pravilo vaši i za kadu. Slavina treba da bude dovoljno duga da bude ispod visine ivice kade.

Nepodudaranje se može odnostiti i na boje. Boja česme treba da bude usklađena sa drugim keramičkim elementima poput lavaboa i kade. Kako biste izbegli ove greške, izaberite istu boju svih slavina, odnosno birajte slavine jednog proizvođača, najbolje iz jedne kolekcije. Kada je u pitanju ostali kupatilski nameštaj, ormariće i police uskladite sa ostatkom nameštaja.

Get Embed Code

Loše postavljene pločice

Ako mislite da izborom lepi pločica rešavate sve, pomirite se sa tim da to prosto nije istina. Postavljanje pločica je takođe veliki korak. Kako se pločice na zidovima i podu uglavnom razlikuju, potrudite se da ne dođe do asimetrije i lošeg rasporeda i sečenja pločica. Obratite pažnju na završetke pločica i potrudite se da zamislite kako će to izgledati kada bude gotovo. Ukoliko vam se zamišljena slika ne dopada, probajte da pločice postavite drugačije. Na primer, umesto linearno, pločice postavite dijagonalno.

Greške pri renoviranju kupatila: Sijalice koje nisu otporne na vlagu

Mnoga kupatila osvetljena su sijalicama koje nisu otporne na vlagu. Ljudi uglavnom ne razmišljaju o tome da bi svetlo u kupatilu trebalo da bude prilagođeno kupatilu i uslovima u njemu. Obično svetlo u kupatilu punom vlage može biti veoma opasno. Čak i prilikom najmanjeg ulaska vode može se desiti kratak spoj i sijalica može eksplodirati.

Dakle, kada birate osvetljenje, potražite one sijalice koje su otporne na veliku količinu vlage, ali i na prskanje vode.

Kupovina kupatilskog nameštaja pre završetka grubih radova

Još jedna česta greška je kupovina nameštaja pre konačnog nivelisanja zidova. Malterisanje, krečenje, postavljanje pločica na svaki od zidova može skratiti vaš prostor i za tri centimetra. To možda ne deluje mnogo, ali ta tri centimetra mogu izazvati da  neki deo nameštaja jednostavno ne stane u kupatilo. Tek nakon što završite sve što može uticati na veličinu prostorije možete se usuditi da odete po svoj nameštaj.

Loš odvod

Ukoliko vodoinstalater ne uradi posao pažljivo, voda iz vašeg kupatila neće odlaziti. Danas postoje pumpe koje mogu omogućiti odlazak vode gde god da se on nalazi, ali pobrinite se da ne dođe do greške. Pumpe mogu biti bučne, te je bolje da samo odvod bude blizu kanalizacije i na pravom mestu u kupatilu. Takođe, vrlo je bitno da u kupatilu postoji mali nagib koji će pomoći nakupljenoj vodi da ode do odvoda.


Jovana Jevtić

ismagilov/ GettyImagesPlus