Spremni za promenu? Izbegnite ove greške prilikom dizajniranja kupatila

by | August 11, 2023
Spremni za promenu? Izbegnite ove greške prilikom dizajniranja kupatila

Dizajniranje kupatila je kompleksan proces koji zahteva pažljivo planiranje kako bi se postigla prava ravnoteža između funkcionalnosti i estetike.

Izbegnite ove greške prilikom dizajniranja kupatila

Kako bismo vam pomogli da izbegnete česte greške pri planiranju rasporeda kupatila, donosimo vam savete stručnjaka koji će vam pomoći da kreirate savršen prostor za opuštanje i svakodnevnu upotrebu.

1. Pretrpanost prostora

Jedna od najčešćih grešaka pri planiranju rasporeda kupatila je pretrpanost prostora. Iako je važno da se u kupatilu nalaze svi osnovni elementi, izbegavajte postavljanje previše stvari u mali prostor. Previše nereda može učiniti da prostorija bude tesna i zagušljiva, otežavajući kretanje. Važno je da svaka stvar ima svoje mesto, stoga su ideje za skladištenje u kupatilu neophodne.

Članak se nastavlja posle reklama

2. Neskladne veličine elemenata

Izbor pogrešnih elemenata može biti ozbiljna greška. Veći nije nužno bolji, posebno u malim kupatilima. Preveliki elementi mogu učiniti prostor skučenim, dok premali elementi mogu izgledati nedovršeno i neprivlačno. Izaberite elemente odgovarajuće veličine za svoje kupatilo, koji će se uklopiti u celokupan dizajn i veličinu prostora.

3. Pogrešno postavljanje WC šolje

Postavljanje WC šolje direktno u vidokrug ulaza u kupatilo je greška koju treba izbegavati. WC šolja može biti prva stvar koju ljudi primete, stoga je bolje postaviti lepo dizajniranu jedinicu za umivanje koja će istaknuti dizajn prostora i pretvoriti kupatilo u više od prostora samo za funkcionalnost.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Greške prilikom dizajniranja kupatila: Loša ventilacija

Dobro provetravanje je ključno za sprečavanje nakupljanja buđi u kupatilu, koje može ugroziti čak i dizajnerske detalje poput tapeta. Obratite pažnju na ventilaciju i osigurajte dobar protok vazduha. Razmislite o postavljanju odgovarajuće ventilacije, posebno ako je kupatilo veće, kako biste osigurali suv i bezbedan prostor.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Nedovoljno razmaka između zona

Pokušaj da se previše stvari smesti u kupatilo bez dovoljno razmaka između elemenata može otežati upotrebu, otežati čišćenje i narušiti estetiku prostora. Važno je ostaviti dovoljno prostora između elemenata kao što su WC, tuš kabina i umivaonik kako bi se omogućila laka upotreba i čišćenje.

Članak se nastavlja posle reklama

6. Zanemarivanje važnosti drenažnih zona

Pravilno funkcionisanje kupatila zavisi od pravilnog drenažnog sistema. Planiranje rasporeda kupatila treba pažljivo izvesti kako bi svi elementi bili pravilno postavljeni u odnosu na drenažne zone.

Bezbednost u kupatilu: 10 koraka ka sigurnijem okruženju

Članak se nastavlja posle reklama

Izbegavanje ovih čestih grešaka pri planiranju rasporeda kupatila ključno je za stvaranje funkcionalnog, estetski privlačnog i dugotrajnog dizajna. Pažljivo planiranje veličina elemenata, pravilno postavljanje WC-a, adekvatna ventilacija, dovoljan razmak između zona i pravilna drenaža doprineće kreiranju kupatila koje će biti istovremeno praktično i lepo. Učinite svoje kupatilo oazom mira i opuštanja uz pravilno planiranje rasporeda i izbegavanje ovih grešaka.


Borjana Božić

ismagilov/GettyImagesPlus