Kako odabrati pločice za kupatilo: Najbolje kombinacije

by | December 10, 2022
Kako odabrati pločice za kupatilo

Kako odabrati pločice za kupatilo tako da se uklapaju u vaš stil i životni ritam? Evo odgovora u nastavku!

Boje, oblik, veličina, postavljanje… Odabir pločica za kupatilo ima mnogo veze sa stilom koji želite da mu date, ali će i njegova završna obrada uticati na percepciju prostora, što je bitno ako je kupatilo malo. . Dajemo vam nekoliko saveta kako izbor pločica za kupatilo ne bi postao glavobolja.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako odabrati pločice za kupatilo?

Pre nego što izaberete bilo koju pločicu za zidove u kupatilu, trebalo bi da postavite nekoliko pitanja: da li je kupatilo malo? Da li želim da izgleda veće? Da li ima prirodno svetlo ili je tamno? Ako sebi postavite sva ova pitanja, možete znatno suziti pretragu. Zamislite da postoje pločice svih veličina, stilova, boja, pa čak i da se razlikuju u materijalima.

Materijali pločica za kupatilo

    • Keramičke pločice: najjeftinije su pločice za kupatilo i, samim tim, najčešće korišćene. Nude lako održavanje
    • Porcelanske pločice: iako su slične keramičkim pločicama, njihova cena je veća. Takođe se lako čiste.
    • Mermerne pločice: njihov uspeh leži u broju završnih obrada koje nude. Iako su nešto skuplji od prethodnih, imaju nultu poroznost i veoma su izdržljive.
    • Staklene pločice: njihova cena je veća od cene keramike ili porcelana. Takođe su laki za održavanje i čišćenje.

Kako izračunati koliko vam pločica treba u kupatilu

Moraćete dobro da izmerite pod i zidove vašeg kupatila i pomnožite širinu sa visinom. Za model koji ste odabrali za zidove, možete oduzeti površinu vrata i prozora, ako je kupatilo ima. U slučaju poda, moraćete da oduzmete prostor tuš-kabine – ako ide uz drugu tacnu ili premaz – ili kadu.

U svakom slučaju, uvek je preporučljivo kupiti 10% više materijala u slučaju da dođe do kvarova ili da u budućnosti morate da promenite pločicu. Zamislite da, ponekad, završni slojevi mogu malo da variraju u svojoj boji, tako da je idealno da su svi iz iste serije.

Članak se nastavlja posle reklama

Izbor zidnih pločica

Prilikom odabira pločica za oblaganje poda u kupatilu, moraćete da uzmete u obzir njihov neklizajući nivo (faktor koji nije bitan pri izboru modela za zidove). Budući da je soba vlažna, morate osigurati da ne dođe do klizanja i pada. Za kupatilo će vam trebati da imaju C2 neklizajući nivo. Takođe možete izabrati nivo C3 ako ćete njima prekriti pod tuša.

Kako odabrati pločice za kupatilo- najpogodnije boje

Sve će zavisiti od veličine i količine svetla u vašem kupatilu. Dakle, u tamnim kupatilima ili sa mnogo drvenih elemenata, kao što je ovo rustikalno kupatilo , idealno je odabrati pločice svetlih boja koje odražavaju svu svetlost koju primaju. Ako, pored toga, imaju sjajnu završnu obradu (umesto mat ili satena), efekat će biti veći.

Članak se nastavlja posle reklama


Ne morate da izaberete jednobojnu boju za pločice za kupatilo. Zahvaljujući pločicama od porcelanskog kamena, možete dobiti dizajn koji imitira druge plemenite materijale kao što su mermer ili drvo. Rezultat? Elegantni, topli i vanvremenski prostori, poput ovog kupatila u kome je čak i rub kade obložen pločicama velikog formata u mermernoj završnoj obradi.

Kupatilo sa tušem sa belim popločanim zidovima sa crnim rubom.Kupatilo sa umivaonikom i Corian pultom,

Članak se nastavlja posle reklama
Veličina i kombinacija pločica

Jer kada su pločice velikog formata, poznate kao XXL, one pomažu da površine izgledaju čistije i sa manje fuga, što daje amplitudu prostora. Njihova jedina mana je što se teže postavljaju i preporučuje se da ih uradi profesionalac.

Kada je u pitanju izbor i kombinovanje pločica za kupatilo , imate mnogo opcija: od izbora različitih za prostor za tuširanje, pokrivanja podova upečatljivijim pločicama ili čak kreiranja minimalističke ivice koja ukrašava zidove.

Članak se nastavlja posle reklama

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Seu Dia Decorado (@seudiadecorado)


Trenutno je u kupatilu trend kombinovanja različitih pločica u zoni tuša i ostatku kupatila. Na ovaj način ne samo da je moguće bolje definisati dekorativni stil koji ste odabrali, već je to i resurs koji pomaže da se u kupatilu da dubina i osećaj prostranosti.

A umesto pločica?

Iako su pločice najjeftinija opcija za oblaganje zidova kupatila, trenutno postoje mnogi drugi materijali koji se prilagođavaju ovoj prostoriji i jednako su izdržljivi (ili više). Primer je sinterovani kamen (koji ćete znati po trgovačkim nazivima, kao što su neolith, dekton ili laminam). Otporne su na vlagu, ali najbolje je što nude neprekidne površine sa odličnim dekorativnim efektom. Pored toga, imitiraju druge materijale kao što su mermer ili drvo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alpiceram (@alpiceram)


Drugi materijal je mikrocement, koji takođe nudi neprekidne površine, što pogoduje čišćenju, stvara osećaj prostranosti i moderan je materijal. Jedna od njegovih prednosti je što se može postaviti na postojeći materijal, čime se izbegavaju neprijatni radovi. Čak i ako povežete mikrocement sa sivom završnom obradom tipičnom za industrijski stil, ništa ne može biti dalje od istine. Može se pigmentirati i dati bilo koju boju: od bele do peščane, do crvene, plave ili crne.

Članak se nastavlja posle reklama


Ponekad nije neophodno odlučiti se za jedan ili drugi materijal. Pločice? Mikrocement? Sinterovani kamen? Ako želite da date originalan dodir kupatilu, možete ih kombinovati sa elegantnim i modernim rezultatima. Na primer, ako volite tradicionalni izgled enkaustičnih pločica, ali ne želite da pokrijete ceo zid, isprobajte ovu ideju. Pločice su korišćene samo u oblasti niše, koja se ističe i daje istaknutost na zidu od mikrocementa. Original, zar ne?

7 glavnih trendova u dizajnu kupatila za 2023

 

Članak se nastavlja posle reklama

gamespirit/iStock/Getty Images Plus via Getty Images