Koje boje treba izbegavati u kupatilu?

by | 31 maja, 2023
Koje boje treba izbegavati u kupatilu?

Odabir boja u kupatilu deluje kao jednostavan zadatak, međutim, budite oprezni kako ne biste pogrešili. Evo koje boje treba izbegavati u kupatilu.

Boje kupatilu daju moć, utiču na raspoloženje i opuštanje, a imaju i veliki estetski uticaj, Drugim rečima, pogrešne nijanse mogu uništiti izgled vašeg kupatila i zato treba znati koje boje treba izbegavati u kupatilu. One mogu ugroziti izgled prostora i svaki put kada uđete u svoje kupatilo možete se osećati loše. Pažljivo razmotrite opcije pre nego što donesete krajnju odluku.

Koje boje treba izbegavati u kupatilu?

Zelena

Istina je da zelena u nekim slučajevima može biti odličan izbor za kupatilo pre svega zbog svoje neraskidive veze sa prirodom. Međutim, u mnogo većem broju slučajeva ovo se pokazalo kao loš izbor. Naravno sve zavisi od načina na koje je kupatilo organizovano, svetlosti i odabira nijanse.

Zelena lako može učiniti da kada se pogledate u ogledalo delujete zeleno, što vam može kvariti raspoloženje. Osim toga, izbor nijanse je vrlo nezgodan i vrlo lako se možete prevariti i odabrati previše tamnu.

Ukoliko baš volite zelenu i želite je u svom kupatilu, unesite je sa detaljima i ne dozvolite da zauzme najveći deo površine. Osim toga, potrudite se da ne bude previše tamna i da ne učini da kupatilo bude previše hladno.

Crvena

Jarke boje su uglavnom dobrodošle u kupatilo, međutim, crvena je dobar izbor za sve prostorije u domu osim u kupatilu. Problem je u tome što intenzivna crvena može delovati previše intenzivno u skučenom prostoru kupatila. To ne znači da je treba u potpunosti izbaciti iz kupatila, ali definitivno ne treba birati crvene pločice, crvene tapete ili crvene boje zidova.

Unesite crvene detalje poput tepiha, zavese, peškira i ukrasa.

Previše svetlih nijansi

Mada su bela i bež mnogima omiljeni izbor za kupatilo, budite oprezni sa njima. Svetle boje se mogu lako prljati i vrlo teško održavati. Umesto bele i bež birajte meke neutralne boje poput sive, plave ili smeđe kako biste stvorili spokojan prostor koji neće pokazivati i najmanji sloj prašine.

Koje boje treba izbegavati u kupatilu: Previše tamne boje

Svaka boja u previše tamnoj nijansi može biti greška. Tamne boje mogu pokvariti raspoloženje i ućiniti prostor manjim. Osim toga, tamne boje čine da prostor deluje tamnije, a u kupatilu je vrlo bitno napraviti što svetliju atmosferu. Budite umereni ukoliko volite tamnosive i tamnoplave nijanse.

Kakve boje treba birati?

Ukoliko želite da smanjite šansu za grešku, birajte boje koje će učiniti da vaše kupatilo bude opuštajuće i praktično. U isto vreme, kupatilo treba da bude mesto za opuštanje nakod dugog dana, ali dovoljno praktično za brzo spremanje za posao. Ono treba da bude univerzalno, ali ne preterano smelo.

Birajte tople svetle tonove, oštre sive ili druge nijanse koje umiruju.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio od pomoći i da smo vam olakšali izbor boja za kupatilo.


Jovana Jevtić

ismagilov/Getty Images Plus