Kupatila “mokra soba” su u trendu- evo kako da dobijete ovaj izgled

by | December 22, 2022
Kupatila mokra soba

Šta su kupatila “mokra soba” i kako ih napraviti u svom domu, otkrivamo vam u nastavku.

Kada renovirate kupatilo, želite da izaberete trendove sa malo više izdržljivosti.Kupatila mogu biti glavobolja za preuređivanje, plus sam trošak je dovoljan da dvaput razmislite. Bilo da se radi o ponovnom postavljanju tuša ili zameni novog umivaonika , remont kupatila mora se izvrši kako treba. Kao inspiraciju za vaše sledeće renoviranje, dozvolite nam da vas upoznamo sa novim trendom koji tek dobija na popularnosti: kupatilom “mokre sobe”.

Šta je kupatilo “mokra soba”?

U pitanju je kupatilo koje uključuje otvoreni ili delimično zatvoreni tuš. Obično se unutra nalazi i samostojeća kada, posebno u modernijim iteracijama trenda. Ako niste upoznati sa terminom, “mokra soba” (engl. wet room)  je tuš u otvorenom ili delimično zatvorenom delu kupatila. U mnogim vlažnim prostorijama možete pronaći i samostojeću kadu u zoni tuša. Rezultat je prozračan prostor koji se lako čisti, a namenjen je da da izjavu.

Dizajnerka Cathie Hong iz kompanije Cathie Hong Interiors koristila je ovaj trend u nekoliko projekata, a čak planira i renoviranje sopstvenog kupatila u ovom stilu kada bude renovirala sledeće.

„Slično kao velika soba otvorenog koncepta, mislim da mokra soba pruža iluziju većeg i luksuznijeg kupatila sa svojim dugim vidnim linijama i bešavnim prelazima na podu. Ako prostor dozvoljava, to je elegantan način da zadržite i tuš i kadu bez kompromisa u pogledu otvorenosti i prozračnosti”, kaže ona.

U jednom od njenih nedavnih projekata u Kaliforniji, primarno kupatilo je bilo mračno i skučeno, savršeno vreme da isprobate „mokru sobu“ kako bi se soba učinila većom i otvorenijom.

„Sviđala nam se ideja o vlažnoj sobi i uspeli smo da to postignemo tako što smo pozajmili malo prostora iz mrtvog ugla u [primarnoj] spavaćoj sobi, dajući nam dovoljno kvadratnih metara da uguramo i prostor za tuširanje i samostojeću kadu u vlažnu sobu. Što se tiče materijala, želeli smo da ima Japandi estetiku, pa smo odabrali neutralne i jednostavne završne obrade kao što su beli hrast od trske, svilenkasto beli tadelakt malter, kit kat pločice i svetlo sivi teraco”, objašnjava ona.

Ako prostor dozvoljava, to je elegantan način da zadržite i tuš i kadu bez kompromisa po pitanju otvorenosti i prozračnosti.

Rezultat je zadivljujuća atmosfera nalik banji sa puno prostora za kupanje, tuširanje i uživanje u prostoru. Da biste postigli ovaj trend u sopstvenom kupatilu, ključna je saradnja sa dobrim izvođačem radova.

„Kada je moguće, volimo da napravimo mokru prostoriju bez ivičnjaka kako bismo taj prelaz učinili što je moguće neprimetnijim“. Ovo zahteva korišćenje linearnog odvoda i odgovarajućeg nagiba u podu tuša za pravilno odvodnjavanje. Obavezujemo se da se konsultujemo sa arhitektima o zahtevima koda i izvođačima o izvodljivosti izgradnje pre nego što finalizujemo dizajn”, kaže ona.

Kada je vreme za dizajn, najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir je izgled.

„Potrebno je da postoji prilično veliki kvadrat ili pravougaonik prostora da bi se omogućio prostor i za kadu i za tuš, dok i dalje omogućava lak pristup ostatku kupatila“, objašnjava Hong.

Nakon što odlučite kako će prostor biti postavljen, izbor pločica, pribora i šeme boja je sledeći na listi.

„Kada je raspored potvrđen, razmišljam o tome kako da pomešam materijale tako da ne bude dosadno, ali ne i previše zauzeto. Radili smo mnogo vlažnih prostorija od dva materijala gde podna pločica obavija platformu za šampon ili na klupu za tuširanje .”

Bez obzira da li renovirate svoje kupatilo ili samo tražite inspiraciju, Hong kaže da će mokra soba postojati kao trend neko vreme.

Luksuzno kupatilo: 7 sjajnih, a jednostavnih ideja za uređenje!


runna10/iStock/Getty Images Plus via Getty Images