Savršeno kupatilo u malom stanu: 8 ideja za maksimalnu upotrebu prostora

by | September 27, 2023
Savršeno kupatilo u malom stanu: 8 ideja

Kada je reč o opremanju kupatila u malom stanu, optimizacija prostora postaje ključna.

Kupatilo u malom stanu: Estetika i funkcionalna transformacija

Iako su kupatila generalno manja prostorija u domu, u garsonjerama se često suočavamo sa još manjim kvadratnim metrima, često oko 2 do 3 kvadratna metra. Kako stvoriti funkcionalno i estetski privlačno kupatilo u ovakvim uslovima?

Evo 8 saveta i ideja koje vam mogu pomoći:

Dodajte više prostora za skladištenje

U malom kupatilu, svaki centimetar je dragocen. Veliko ogledalo može reflektovati svetlost i vizuelno proširiti prostor, dok mali držač iznad umivaonika pruža savršen prostor za skladištenje kozmetičkih proizvoda. Takođe, možete koristiti police za dodatno skladištenje.

Instalirajte ugaoni tuš i držač za peškire

Kada je prostor ograničen, ugaoni tuš može biti odličan izbor. Uz to, možete koristiti držač za peškire koji takođe služi kao sušilica. Ovo štedi prostor i čini da vaše kupatilo deluje veće.

Fokusirajte se na elemente u trendu

Iako je kupatilo malo, to ne znači da morate žrtvovati estetiku. Izaberite trendi elemente poput okruglog umivaonika, zidnih pločica u modernim bojama, drvenog nameštaja i zlatnih detalja. To će dodati šarm vašem malom kupatilu.

Otvorite kupatilo prema spavaćem delu

Ako je moguće, otvaranje kupatila prema spavaćem delu stana može stvoriti osećaj prostranosti. Ovo takođe olakšava pristup kupatilu i čini ga praktičnijim.

Osvežite kupatilo svetlim bojama i LED rasvetom

Svetle boje na zidovima i LED svetla mogu stvoriti osećaj prostranosti, čak i ako nemate prirodnu svetlost. LED svetla postavljena na plafonu tuša mogu stvoriti iluziju prozora.

Iskoristite svaki kvadratni metar

U malom kupatilu, svaki kvadratni metar je važan. Upotreba belih pločica i pažljivo izabrane sanitarije može stvoriti čist i prostran izgled. Takođe, razmislite o kliznim vratima kako biste maksimalno iskoristili prostor.

Iskoristite neiskorišćen prostor ispod kosine

Ako se kupatilo nalazi ispod kosine, ne gubite taj prostor. Možete ga koristiti za tuš kabinu ili dodatno skladištenje. Pravilno osvetljenje i boje mogu ovaj prostor učiniti funkcionalnim i privlačnim.

Izaberite prilagođen nameštaj za kupatilo u malom stanu

Ako je potrebno, investirajte u prilagođeni nameštaj koji odgovara dimenzijama vašeg kupatila. Pravilno dizajniran nameštaj može uštedeti prostor i dodati funkcionalnost. Takođe, razmislite o staklenom krovu ili visokom prozoru kako biste uneli prirodnu svetlost.

Malo kupatilo: Kako da postane komforno

Ove ideje i saveti vam mogu pomoći da dizajnirate funkcionalno i atraktivno kupatilo čak i u malom studiju. Optimizacija prostora i pažljivo birani detalji mogu napraviti veliku razliku u stvaranju udobnog i modernog kupatila u ograničenom prostoru.


Borjana Božić

in4mal/gettyimages