8 saveta da malo kupatilo izgleda veće

by | September 2, 2023
8 saveta da malo kupatilo izgleda veće

Ukoliko želite da malo kupatilo izgleda veće oslonite se na osam korisnih dizajnerskih saveta i trikova. Pretvorite ovu prostoriju u svoju oazu udobnosti i opuštanja. 

Kako da malo kupatilo izgleda veće: 8 saveta

Kupatilo je jedna od najvažnijih prostorija svake kuće ili stana. Na kraju krajeva, svaki dan počinje i završava se tamo. Ne očajavajte ako je vaše kupatilo malo. Naše preporuke će vam pomoći da izbegnete greške i učinite svoje kupatilo ne samo vizuelno većim nego i funkcionalnim.

Po pravilu, na izbor uređenja prostora mogu uticati: Ukupna površina prostorije, cevi i instalacije, pravougno ili kvadratni oblik prostorije. Odabirom prave završne obrade, vodovoda i kupatilski elemenata,  videćete da kupatilo nije izgledalo pretrpano zato što je malo, nego zbog pogrešnog rasporeda, osvetljenja i boja.

Tuš-kabina: 10 ideja za police za odlaganje

Prva stvar o kojoj treba da razmislite pre nego što započnete renoviranje kupatila je stil. To će odrediti ukupan izgled, šemu boja, završne obrade itd. Na primer, ako planirate enterijer u rustičnom ili industrijskom stilu, možda ćete razmišljati o drvetu, metal itd., a za savremene enterijere staklo, nerđajući čelik… Ovo je spisak nekih dizajnerskih trikova koje će vam pomoći da vizuelno povećate raspoloživi prostor.

1. Osvetljenje

Osvetljenje je neophodno za male prostore jer stvara utisak većeg prostora. Zato je važno da kupatilo bude dobro osvetljeno. Izaberite sijalice i lampe koje daju jače svetlo. Prozor sa prirodnim izvorom svetlosti je odličan, ali kupatila u stambenim zgradama retko imaju prozore.

U ovom slučaju pokušajte da koristite što je moguće više veštačkog osvetljenja. Postavite reflektore ili ugradna svetla po obodu sobe, kao i svetla u blizini umivaonika. Postavite male svetiljke na zid, a ogledalo može biti opremljeno LED trakom. Dno ormarića takođe može biti istaknuto.

2. Izaberite svetle boje i nijanse

Nije tajna da svetle boje čine svaki prostor većim. Dizajn malog kupatila treba da se zasniva na upotrebi svetlih nijansi za stvaranje neutralne pozadine. Akcentne detalje treba postaviti na jedan od zidova ili kupatilskog nameštaja. Što su zidovi svetliji, kupatilo izgleda veće. Izaberite najsvetliji ton za završnu obradu – boju ili pločicu.

3. Trikovi da malo kupatilo izgleda veće: Obratite pažnju na pločice

Pločice su prirodna završna obrada zidova i podova u kupatilima. Velike pločice čine prostoriju vizuelno manjom. Za malu porstoriju pogodne su pločice s ornamentom, posebno kao akcenat.

Svetlost se bolje reflektuje od sjajnih površina tako da su one bolji izbor nego mat. Nemojte eksperimentisati s bojama i završnim obradama plafona. Bela boja je bolja od dekorativnih plafonskih ploča. Ako želite kontrast, prekrijte pod tamnim pločicama.

4. Reflektujuće površine i ogledala

Sve sjajne površine reflektujući svetlost povećavaju prostor . Ovo je posebno važno za mala kupatila. Ako u vašem kupatilu postoji prozor, postavite ogledalo nasuprot njemu, to će pomoći da se stvori iluzija da zidovi nisu tako blizu jedan drugom.

5. Trikovi da malo kupatilo izgleda veće: Uklonite višak stvari

Previše stvari stvara utisak malog, pretrpanog prostora. Obratite pažnju na predmete koje ne koristite ili retko koristite. Razmislite o organizatorima koji će vam pomoći da organizujete šampone, kozmetiku itd. Efikasno iskoristite prostor, na primer, možete da odložite sredstva s kućnom hemijom ispod kupatila.

6. Izaberite kompaktne komade nameštaja

U malom kupatilu sve bi trebalo da bude uravnoteženo. Zato racionalno koristite prostor. Ako vam se čini da je u kupatilu gužva jer je lavabo prevelik ili ormarić zauzima više prostora nego što je potrebno, zamenite ih manjim.

Kompaktni komadi nameštaja daće veći osećaj prostora i slobodnog kretanja. Odlučite se za prozirne dekorativne elemente ili nameštaj u kupatilu. To će dati kupatilu osećaj lakoće i prozračnosti.

7. Koristite prostor u uglu i zidu

Ugaoni lavaboi značajno štede prostor. Ova opcija je odlično rešenje za mala kupatila. Zidni ormarići i police vam omogućavaju da odložite peškire, deterdžente i sve vrste sitnica.

8. Tuš umesto kade

Šta odabrati tuš kabinu ili kadu? Ukoliko ne možete zamisliti svoj život bez opuštanja u kadi, onda vam je definitivno potrebna. Ako vam je tuš dovoljan, onda je ovo odličan način da uštedite prostor.

Zapamtite da je jednostavnost ključ uspešnog dizajna enterijera malih kupatila. Uverite se da je sva oprema u istom stilu i šemi boja. Što je manje predmeta u prostoriji, to će prostorija izgledati veće.


Dijana Škorić

Juan-Enrique/gettyimages.com