Kako izabrati savršene podne pločice za kupatilo

by | September 15, 2023
Kako izabrati savršene podne pločice za kupatilo

Pogledajte najbolje ideje za podne pločice u kupatilu. One su pre svega praktične i dobro izgledaju što će vam pomoći da lepo osmislite  svoj omiljeni kutak.

Podne pločice u kupatilu moraju budu u stanju da izdrži vodu, stalne fluktuacije u temperature i nivoe vlažnosti, da budu tople pod nogama da su neklizajuće i otporne na mrlje.

Savršene ideje za podne pločice

Naravno, podovi u kupatilu takođe moraju da izgledaju dobro — i u idealnom slučaju da zahtevaju minimalno održavanje da bi zadržali dobar izgled.

Članak se nastavlja posle reklama

Koju god podnu oblogu u kupatilu da odaberete, uključujući pločice, ona mora da odražava vaše potrebe i naravno da zadovolje šemu dizajna. Prilikom odabira podnih pločica za kupatilo, uzmite u obzir sledeće stavke:

Ko će koristiti kupatilo? U porodičnim kupatilima ili kupatilima koja će često koristiti deca i stariji članovi domaćinstva, neklizajuće pločice treba da budu prioritet. Koliko je veliko  kupatilo? Određeni stilovi pločica odgovaraju različitim veličinama prostora. 

Kakvo grejanje planirate? Ako želite podno grejanje, moraćete da obezbedite adekvatne pločice. Na koji stil ciljate? Određene teksture i završne obrade bolje odgovaraju različitim dizajnerskim šemama.

Članak se nastavlja posle reklama

Podne pločice: Dah luksuza 

Ne samo da mermerne završne obrade daju dah luksuza svakom prostoru već su i trenutno u trendu. Međutim, s druge strane, mermer nije jeftin, pa ako volite podne pločice za kupatilo napravljene od ovog vrhunskog materijala i tražite jeftine ideje za podove, možda ćete se zapitati da li je to tako dobra ideja.

Članak se nastavlja posle reklama

Srećom, postoje alternative — neke od keramičkih i porcelanskih pločica izgledaju poput mermernih i lako se održavaju. 

Primorski šik s pločicama s efektom drveta

Članak se nastavlja posle reklama

Neke vrste drvenih podova mogu biti problematične u kupatilu zbog visokog nivoa vlage što može da iskrivi pločice. Međutim, drveni pod nesumnjivo nosi sa sobom karakter i šarm koji je teško nadmašitii. Ako volite drvene podove – a bele daske zaista mogu da dodaju divan osećaj primorskog stila – možda biste želeli da razmislite o pločicama sa efektom porcelanskog drveta da biste prevazišli sve povezane probleme.

Kombinujte dva stila pločica

Članak se nastavlja posle reklama

Ne postoji njedno pravilo koje kaže da vaše podne pločice treba budu na isti fazon kao i zidne. Hrabri kontrast između zidnih i podnih pločica rezultira nekim od najupečatljivijih završnih obrada.

Napravite vau faktor s pločicama  velikog formata

Podne pločice velikog formata definitivno će napraviti vau efekat. Upozorenje, ako planirate sami sa postavljate sami ove pločice, a nemate baš previše islistva, u tom slučaju je bolje da pozovete majstora. 

Članak se nastavlja posle reklama

Podne pločice: Spoj starog i novog

Ako renovirate kupatilo u staroj kući, izvucite sve originalne karakteristike, kao što su lajsne, visoki plafoni, prozori i ukrasne završne obrad. Na našem primeru su pločice u vintidž stilu u kombinaciji s zanimljivim zidnim muralom.

Kameni podovi

Članak se nastavlja posle reklama

Kameni podovi su lep i klasičan izbor za sve delove kuće i naravno u kupatilu. Obratite pažnju kada ih pstavljate u kupatili jer kod većine kamenih pločica potrebno je zaptivanje pre i nakon ugradnje i redovno nakon toga kako bi zadržali svoju vlagu i otpornost na mrlje. Pored toga, ove pločice mogu biti skuplje od uobičajenih.

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

 

 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Dijana Škorić

ArchiViz / gettyimages.com