Tamno kupatilo: Dah luksuza u domu

Tamno kupatilo je u prednosti na ostale dizajne jer zaista može da stvori vizuelno uzbudljiv prostor

by | August 1, 2023
Tamno kupatilo: Dah luksuza u domu

Tamno kupatilo je u prednosti na ostale dizajne jer zaista može da stvori vizuelno uzbudljiv prostor. Ako do sada niste razmišljali o ovoj opciji možda se predomislite kada vidite naše predloge.

Ova vrsta dizajna vam omogućava da se zaista poigrate kontrastima: zadivljujući tamni zidovi sa komadima mermera, metala i drveta, i ne zaboravite da možete dodati i akcentne boje.  Razmislite i o uvođenju uzoraka, kao što su tamne tapete ili kombinacija fantastičnih monohromatskih ideja za zidove kupatila s podnim pločicama ukrašenim motivima. Ovo zaista može da učini kupatilo luksuznim.

Tamno kupatilo: Neka vas inspirišu naši predlozi

Pronašli smo za vas odlične ideje za tamno kupatilo kako bismo vas inspirisali. Zapamtite, to uopšte ne mora da deluje tako mračno kao što vam se to možda čini u prvi mah. Postoje neke prelepe nijanse koje će prostoriji dati, a ravnoteža je ključna. Da biste izbegli monotoniju dodajte mermer, metalne dodatke ili neke druge svetile akcente.

1. Tamno kupatilo: Kombinujte nijanse

Dve tamne boje? Što da ne. Sve dok birate dve nijanse koje imju isti ton stvari će funkcionisati.  To znači da ove nijanse imaju istu dubinu boje.

Na našem primeru boja uglja. To je dobra, čvrsta nijansa koja dobro funkcioniše na primer s tonom koji se nalazi između plave, zelene i sive. Ove dve nijanse zaista daju različite efekte u zavisnosti od doba dana.

2. Igrajte se s uzorkom pločica

Tamna kupatila ne moraju biti dosadna – u stvari, mogu biti veoma interesantna. Na našem primeru pločice s uzorkom riblje kosti stvara uzbudljiv dekorativni dodir s tamnoplavom bojom.  Važno je stvoriti ravnotežu između svetla i tame kako se ne biste osećali kao da se kupate u pećini.

Tamne i dramatične pločice izgledaju fantastično kada se kombinuju s kontrastnim mermernim efektom porcelana. Ovo stvara sofisticirano i luksuzno kupatilo vrhunskog kvaliteta.’

3. Dodajte malo drame

Nadahnjujući se slikama holandskih majstora, dekadentna kombinacija crne i zlatne stvara neverovatnu atmosferu.

Ovaj jednostavan raspored kupatila koristi samo nekoliko ključnih delova. Svaki element je pažljivo razmotren: mali detalji kao što su kvake na vratima i zidna svetla su u kontrastu s tamno obojenim zidovima, dok ogledala i reflektujuće površine obezbeđuju maksimalno prirodno svetlo.

4. Tamno kupatilo ne podrazumeva samo hladne boje

Ovo je jedan sjajan primer u kome boja šljive stvara lepe efekte u zavisnosti od svetlosti. Ovu boju treba uzeti u obzir kada tražite ideje za farbanje kupatila ako ne želite crnu ili tamnoplavu boju u kupatilu.

Boju šljive možete da  kombunujete s belom ili nežno roze. Upotreba bele boje na našem primeru je sjajan primer vizuelnog balansa.

5. Izaberite prelepu nijansu patlidžana

Lepota ovakve boje je u tome što je njen bogat ton topao i prijatan, što je čini idealnom za tamnu šemu kupatila, a funkcionisala bi i u malim kupatilima. Zajedno s belim detaljina stvara svež kontrast.

6. Metalni detalji za glamur

Metal daje sjaj i savršena se uklapa u tamno kupatilo. Ovi detalji takođe reflektuju svetlost što je dodatni bonus posebno ako se kupatilo nalazi na severnoj strani. Zlato i mesing su najbolje opcije jer daju toplinu, dok će hrom dati hladniji osećaj.

7. Tamne nijanse funkcionišu i u uskim kupatilima

Skloni smo da mislimo da tamne boje mogu da funkcionišu samo u većem prostoru, ali mogu izgledati sjajno i u malim kupatilima.

Uz tamne zidove odlično ide ova beli lavabo, kao i podne pločice s vintidž dezenom. ova kombinacija dodaje slojeve u dizajnerskoj šemi, a to je upravo ono što želite da postignete u kupatilu.

8. Razmislite o smelim dezenima pločica

Za ovo kupatilo su korišćene podne pločice u rimskom stilu. Ostali elementi ovog dizajna su prilično uzdržani kako bi pločice bile glavna tačka prostora.

Da li su tamna kupatila moderna?

Tamna kupatila definitivno postaju sve popularnija –  smatraju se lepim, dramatičnim,  elegantnim i luksuznim. Iako nisu za one koji vole svetao i prozračan osećaj, tamna kupatila imaju svoje mesto u svetu dizajna enterijera.

Ako želite da imate tamno kupatilo…

Prvi korak je da odaberete boju koja vam odgovara. Može biti crna, tamna magenta, tamnoplava ili antracit. Stvaranje atmosfere zavisi od toga koliko ćete naneti boje. Možete da obojite zidove, pod i plafon u jednu nijansu – to će vam sigurno dati dramatičan osećaj.

Isto tako, možete jednostavno izabrati samo tamne tonove za zidove, ali zadržati svetlo na plafonu i podu radi kontrasta, ili dodati drugu boju  s prigušenim sjanim tonom koja će se fantastično kombinovati s crnom bojom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dijana Škorić

BrilliantEye / gettyimages.com