Vodič za uređenje malog kupatila

by | September 13, 2023
Vodič za uređenje malog kupatila

Sa pravim idejama za mala kupatila, možete maksimalno iskoristiti ovu najmanju prostoriju u svom domu.

Najbolje ideje za dizajn kupatila uzimaju u obzir da je kupatilo postalo i utočište — mesto za ublažavanje stresa i napetosti nakupljenih tokom dana. Ovo je mesto gde se uživa u trenucima mira i tišine. 

Sjajne ideje za uređenje malog kupatila

Kupatilo je takođe postalo prosto u kome se oslikava i vaš lični ukus po pitanju dizajna jer donosimo izbore o bojama i elementima koji nam se dopadaju. 

Članak se nastavlja posle reklama

Međutim, dok mnogi  žude za velikim kupatilima, realnost je da većina ima manji prostor. Zato je dobar dizajn prostora postao neophodan za ovu prostoriju. Donosimo vam neke pametne dizajnerske ideje koje bi vam mogle pomoći da maksimalno iskoristite ovaj prosto.

Uređenje malog kupatila: Korak po korak

Pre nego što smislite bilo kakav potencijalni raspored, trebalo bi da razmislite šta vam je prioritet. Postavite sebi sledeća pitanja:

Ko će sve korsititi kupatilo, da li se radi o jednoj osobi, paru ili porodici gde treba uzeti u obzir i potrebe male dece? Da li će vam trebati kada, tuš ili biste idealno voleli obe stvari? Koliko vam je potrebno prostora za skladištenje peškira, toaletnih potrepština i ostalih potrepština za kupatiloKada dobijete odgovore na ova pitanja, možete početi da razmišljate o izradi plana i kreiranju dizajna kupatila.

Članak se nastavlja posle reklama

Da biste napravili plan, izmerite unutrašnje dimenzije prostorije, uzimajući u obzir vrata i prozore, kao i sve karakteristike kao što su kosi plafoni, nezgodni uglovi itd. Na kraju, ne zaboravite da uzmete u obzir pravac otvaranja vrata i prozora ili da označite prostor za grejanje, ventilaciju i skladištenje. Kada nacrtate svoj tlocrt, možete početi da se igrate sa različitim idejama i lokacijama za sanitarije.

1. Ugradni prostor za skladištenje

Članak se nastavlja posle reklama

Tajna uspeha malog kupatila je u tome da se ugrade najbolje ideje za skladištenje u vidu ormariča ili polica, koje vbi trebalo da sklone mnoge stvari od pogleda. Sve treba da izgleda uredno jer je kupatilo mesto za opuštanje. Potrudite se da deo kupatila neiskorišćenog iskoristite za skladištenje peškira i drugih potrepština. Na našem primeru je zid od tuš-kabine iskorišćen za prostor za skladište. 

2. Smanjite zidne pločice na minimum

Članak se nastavlja posle reklama

Minimalni prostor za pločice ne samo da smanuje troškove renoviranja kupatila, već može doneti i estetske prednosti malom kupatilu. Kupatilo porpuno prekrivneno pločicama može izgledati manja. U ovom kupatilu, pločice su kombinovane sa prigušenim smeđim tonovima zidovima, koji su postali pozadina za ukrasne merdevine za peškire. Sve to čini ovo malo kupatilo zanimljivim, dodaje interes za ovo malo kupatilo.

Farbanje kupatila u sličnim neutralnim ili prigušenim tonovima može pomoći u stvaranju opuštajućeg ambijenta.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Manje je više

Budite malo uzdržani kada se radi o izboru materijala u malim kupatilima jer prostor ne sme da bude oretrpaan, dakle – manje je više. 

Izaberite samo dva ili tri materijala za rad. Ovde su crne završne obrade, koje se koriste za tuš kabinu, ogledalo i postolje za lavabo uparene s luksuznim mermernim lavaboom i zidnim panelima. Izbor biljaka koje vole vlagu savršeno upotpunjuju izgled.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Ogledala vizuelno povećavaju prostor 

Ogledalo ne samo da ispunjava funkcionalnu ulogu, već može pomoći u stvaranju iluzije prostora u malom kupatilu. Reflektovanje svetlosti je odličan način da se mali prostor učini većim. Ako nemate pristup dovoljnom prirodnom svetlu, pokušajte sa osvetljenim ogledalom.”

Ogledalo izrezano po veličini može se pokazati posebno efikasnim u malim kupatilima – ispunjavajući zid ili nišu po meri.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Neutralna šema boja

Lagana, neutralna unutrašnja šema može pomoći da malo kupatilo vizuelno deluje veće. Ovo može posebno dobro da funkcioniše u prostorijama u kojima nedostaje prirodno svetlo. Ovo kupatilo, na primer, nalazi se u centru tlocrta stana – bele metro pločice obezbeđuju da ovaj prostor bude lagan, uprkos nedostatku prozora.

6. Slobodno eksperimentišite

Članak se nastavlja posle reklama

Dok neutralni mogu da učine čuda u maloj prostoriji, smela boja ili uzorak, mudro uvedeni, mogu stvoriti vau efekat. Hrabrije, tamnije nijanse ne samo da će u kupatilo doneti osećaj poput ušuškane čahure, već će pojačati karakter i dodati ozbiljnu dramatiku.

Imajte na umu da različite boje mogu stvoriti različite efekte kada ponovo kreirate ovu modernu ideju kupatila u svom domu. Na zidovima, hladne boje kao što su bledo zelena i plava imaju tendenciju da se „povlače“ – one čine prostoriju većom – dok tople boje koje „napreduju“, kao što je crvena, mogu stvoriti osećaj zatvorenosti.

7. Uskladite zidne i podne pločice za besprekoran izgled

Članak se nastavlja posle reklama

Iste pločice na zidovima i podu je odlična ideja jer će poboljšati osećaj prostora stvaranjem kontinuiranog izgleda. Pametna upotreba LED osvetljenja, ogledala i zidnih sanitarije se kombinuje da bi ovo kupatilo, u okviru kuće izgrađene samostalno i učinilo remek-delom dizajna malog kupatila.


Dijana Škorić

poligonchik / gettyimages.com