Savršeno ogledalo za vaše kupatilo

by | 2 oktobra, 2017

Ogledalo je neizostavan element svakog kupatila – prevashodno ima praktičnu namenu, ali se nesumnjivo odražava i na ukupan izgled prostora. Međutim, njegov vizuelni uticaj često je zanemaren, zbog čega vam predstavljamo najvažnije korake pri izboru ovog vrlo važnog detalja.

1. Dimenzije
Prva stvar koju treba razmotriti jesu dimenzije ogledala. Kako se ono najčešće postavlja iznad lavaboa, širina ogledala određuje se u odnosu na širinu ormarića ili ploče u koju je lavabo ugrađen, tj. (ukoliko ovih elemenata nema) u odnosu na širinu samog lavaboa. Ogledalo može biti uže od ove dimenzije, ali ne bi smelo da je prelazi. Visina ne treba da prelazi visinu lavaboa (86 cm), ali njegova optimalna visina zavisi od položaja u odnosu na lavabo. O tome više reči biće u narednom koraku.

2. Položaj
Da bi ogledalo bilo funkcionalno, vrlo bitan faktor jeste njegov položaj u odnosu na lavabo. Kako biste sprečili prskanje vode po ogledalu i fleke od kamenca, njegova donja ivica treba da bude najmanje oko 25 cm iznad lavaboa, odnosno 110 cm iznad poda. Sledeća stavka jeste visina na koju se ogledalo kači. Optimalno je da njegova gornja ivica ne prelazi visinu od 2 m – reflektujuća površina iznad toga nema funkciju, osim za izuzetno visoke korisnike, kada se pravi izuzetak. Razmak između lavaboa i ogledala može biti i veći od pomenutih 25 cm, ali je najbitnije da je ono dimenzionisano i postavljeno tako da se svi korisnici mogu ogledati. Što se tiče pozicioniranja po horizontali, ne možete pogrešiti ako ogledalo centrirate u odnosu na lavabo, tako da se njihove ose poklapaju. Međutim, ako je lavabo ugrađen na kraju šire ploče ili ormarića (umesto u središtu), prihvatljivo je i ogledalo koje “pokriva” celu širinu tog ormarića. Ukoliko posedujete dvostruki lavabo, postavite po jedno ogledalo za svaki element, tako da se osa svakog ogledala poklapa sa osom pripadajućeg lavaboa. I ovde, naravno, imate alternativu – jedno ogledalo dovoljno široko za oba lavaboa. Tada njegova središnja osa treba da se poklapa sa zamišljenom linijom koja ide tačno između dva lavaboa.

3. Osvetljenost
Bilo da imate kupatilo s prirodnim svetlom ili uopšte nemate prozore, pred ogledalom je neophodna dobra osvetljenost. Najbolje rešenje za to jeste usmerena rasveta, posebno dizajnirana za ovu namenu, koja se postavlja pored ili iznad ogledala. Takođe, postoje i modeli s integrisanom rasvetom. U stambenim zgradama, kupatila su slabo prirodno osvetljena, ili čak nemaju izvor dnevnog svetla – naročito u novogradnji. Ako imate prozor, ogledalo možete iskoristiti da pojačate njegov efekat – postavite ga tako da se prozor ogleda u njemu, što će povećati količinu svetlosti u kupatilu.

4. Dizajn
Poslednji faktor na koji vam skrećemo pažnju jeste dizajn ogledala, ali to što je na poslednjem mestu ne znači da je manje bitan od ostalih. Međutim, ovde je gotovo nemoguće navesti pravila kojih se treba pridržavati – dobro kombinovani stilski kontrasti u enterijeru mogu biti jednako efektni kao i stilska doslednost. Ipak, najvažniji je ram, koji zapravo određuje izgled celog ogledala, pa i kupatila – što je širi, on će više doći do izražaja. Takođe, njime se smanjuje reflektujuća površina, što može biti dobra opcija samo za velika ogledala. Ako vam odgovara manji model, neka njegov ram bude što diskretniji – ili neka ga uopšte ne bude.

Foto: Thinkstock

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Obavezna polja su oznacena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.