Vlaga i buđ u kupatilu: Predstavljamo vam 6 biljaka koje to mogu sprečiti!

by | October 6, 2022
Vlaga i buđ u kupatilu

Vlaga i buđ  u kupatilu nastaju kao nuspojava toplote i vlage i mogu imati ozbiljne posledice po naše zdravlje ako se ne drže pod kontrolom.

Iako možete kupiti sredstva za čišćenje u supermarketima da biste eliminisali buđ, zar ne bi bilo još bolje sprečiti njenu pojavu? Dobra polazna tačka za sprečavanje vlage i, posledično, buđi su biljke. Iako je teško poverovati, kućne biljke su dobar način da se prirodnim putem izbegne ovaj problem, jer smanjuju nivo vlažnosti u vazduhu. Iz tog razloga predstavljaqmo vam koje biljke su idealne za oslobađanje kupatila od vlage i buđi.

Vlaga i buđ  u kupatilu

Većina biljaka proizvodi malo vlage kroz svoje lišće; međutim, neke biljke su zaista efikasne protiv vlage, jer izvlače vlagu iz prostora. Pored toga, boravak u sredinama sa visokom vlažnošću je neophodan za njihov opstanak.

Biljke koje vole vlažno zemljište imaju veće šanse da razviju ovu adaptaciju na visok nivo vlažnosti; međutim, neke biljke u suvim regionima sa malo padavina takođe mogu dobro zadržati vlagu. Ako odaberete biljke koje pravilno upijaju vlagu, smanjićete vlažnost u vašem domu i zaustaviti rast buđi i buđi.

Nekoliko bolesti kao što su astma ili sinusitis, respiratorne i dermatološke alergije, glavobolje ili reumatski problemi se javljaju i pogoršavaju ako živite u vlažnom okruženju, a deca i stariji su najugroženija populacija.

Buđ se obično pojavljuje u obliku mrlja ili lošeg mirisa, zbog čega utiče i na okruženje za spavanje. Ali ne brinite: možete sprečiti pogoršanje ove situacije pomoću alata koji su vam na dohvat ruke. Jedan od njih je svakodnevno provetravanje kuće . Drugi, koji je zaista efikasan, je postavljanje kućnih biljaka. Pokušajte da biljke postavite u kupatilo , ali i u ostale prostorije, kako bi mogle da zahvate vlagu i da smanje buđ na zidovima.

Asparagus

Asparagus (Asparagus officinalis ) pripada porodici Asparagaceae. Savršena je biljka protiv vlage kada se nalazi u kupatilu. To je grmolika biljka i obično živi mnogo godina. Odlično se ponaša na temperaturi između 25° i 7°. Izbegavajte direktno svetlo, pa pokušajte da ga postavite iza prozora tako da dobije filtrirano svetlo.

Begonija

Begonija je biljka koja voli vlagu. Reč je o biljci  živopisnih listova, veoma atraktivnog i jednostavnog. A briga o begoniji ne podrazumeva veliko poznavanje baštovanstva.

Ono što je važno zapamtiti jeste da treba izbegavati direktnu sunčevu svetlost. U hladnim mesecima treba je zalivati svake nedelje ili svakih devet dana, a u toplim mesecima svaka dva-tri dana. Trebalo bi da pokušate da održavate temperaturu između 13° i 22° da bi preživela.

Vlaga i buđ u kupatilu i biljka aspidistra

Ovo  je veoma otporna sobna biljka koja raste i ulepšava svaku prostoriju, a zahteva malo nege! Idealna je za baštovane početnike.

Karakteriše je intenzivno zeleno lišće i, pored toga, sposobnost zadržavanja vlage. Samo izbegavajte direktno izlaganje sunčevoj svetlosti. Za ostalo, ne brinite previše, jer čak i ako zaboravite da je zalijete, ona će zadržati zelenilo i preživeti.

Bršljan

Hedera helik, poznata po imenu bršljan, je zimzelena penjačica koja može da naraste do više od deset metara dužine. U proleće daje veoma lepe male zelene cvetove.

Glavna stvar koju treba imati na umu je da je ne držite na udaru direktne svetlosti i, s druge strane, da je ne zalivate previše. Ako se o njemu brinete i mazite kao i sve biljke, bršljan će moći svakodnevno da obavlja svoje funkcije, čuvajući zdravlje porodice zaštićeno od viška vlage.

Ljiljan

Mirni ljiljan (Spathiphillum ) je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka zbog jednostavnosti nege. Osim toga, ova biljka uklanja benzol i trihloretilen iz vazduha u našim domovima.

Nega ljiljana mira počinje davanjem visoke vlažnosti biljci i konstantne temperature između 18º i 25 °C . I ne zaboravite da prskate njegove listove! Takođe zapamtite da ne bude na udaru direktne sunčeve svetlosti.

Palma

Palme pripadaju porodici kserofita, biljkama koje mogu da žive u veoma sušnim područjima kao što su pustinje ili u snegu. Kserofiti su prepoznati po svojoj sposobnosti da prežive. A šta je onda malo vlage i buđi za palme?

Neke palme, kao što su euforbije, koje imaju voštano lišće i teške stabljike,  dobijaju i čuvaju vodu iz vazduha . Tako će vam, na primer, i trska i areka palma pomoći da pročistite vazduh u svom domu i učinite ga zdravijim.

Sve ovo znači da ne morate trošiti na ovlaživač u kući!

7 znakova da je kupatilo zastarelo i spremno za renoviranje

 


Maria Korneeva/iStock/Getty Images Plus via Getty Images