Vreme je za promene – funkcionalno kupatilo

by | June 8, 2013
Projektovanje modernog kupatila

Kupatilo je zajednički prostor svih ukućana, pa se funkcionalnost i izgled sanitarnih elemenata moraju prilagoditi svim korisnicima. Kupatilo treba da bude sigurno i udobno, a u njemu se mora naći mesta za kozmetiku, peškire i svu ostalu opremu. Zato vam je neophodan adekvatan kupatilski nameštaj.

Da biste dobro osmislili svoj raj i smestili sve neophodne stvari, a opet imali dovoljno prostora za njihovo korišćenje, potrebno da znate dimenzije sanitarija i svih ostalih elemenata koji će krasiti vaše kupatilo. Dobro razmlislite o njihovom stilu i dizajnu, jer se sanitarije veoma retko menjaju.
Moderno kupatilo

Predlažemo sanitarne elemente vanvremenskog dizajna i neutralne boje, koji će biti adekvatna osnova za povremenu promenu stila enterijera.
Ukoliko je prostorija komforna, lako ćete uneti sve željene detalje, od polica do ukrasnih podnih vaza, dok prostor od samo nekoliko kvadrata može predstavljati problem.

Da biste pravilno projektovali kupatilo, morate se pridržavati pravila u vezi sa dimenzijama kupatilskih elemenata. Najvažnija stvar o kojoj treba voditi računa prilikom opremanja kupatila jeste položaj instalacija.

Svi koji su se već susreli sa uređenjem kupatila znaju koliki problem pravi nezgodno pozicioniran umivaonik, jer postoje određeni uglovi pod kojim se odvodi otpadna voda, tako da nemate mnogo prostora za manevrisanje u tom smislu. Predlažemo da se u ovom slučaju obavezno konsultujete sa stručnjacima jer bi vas, u suprotnom, vaše greške mnogo više koštale.

Kupatilski nameštaj

Kada osmislite i pravilno pozicionirate sanitarije, na red dolazi planiranje nameštaja koji vam služi da u njega sakrijete sve sitnice koje su vam potrebne u kupatilu. A ono što svakom kupatilu daje finalnu formu i izgled, ono što ga čini funkcionalnim i estetski „našminkanim“ jeste kvalitetan i dobro odabran kupatilski nameštaj.

Koliko god da je veliko kupatlo, uvek postoji potreba za dodatnim prostorom za skladištenje stvari i pribora. Kupatilski nameštaj mora biti prilagođen prostoru da bi se dobila maksimalna komfornost. Može biti izrađen od oplemenjenog univera ili medijapan-ploča ofarbanih poliuretanskim bojama.

Kupatilski ormarići mogu biti s ugradnim i nadgradnim lavaboima, raznih dimenzija i oblika. Ako imate priliku da sami osmislite kako bi to moglo da izgleda, dobro rešenje jesu police sa nevidljivim nosačima, koje izgledaju kao da lebde. Možete deo polica zatvoriti vratancima na koja se nalepe ogledala kružnog oblika, na primer.
Kupatilski ormar

Drugo rešenje može biti klasičan ormarić sa ugradnim umivaonikom, ali s interesantim frontovima koji su ofarbani na drugačiji način. Razmislite o ugradnji polica, komoda, ormarića i većih kupatilskih ormara sa policama ili fiokama, s kliznim ili standardnim vratima, ugradnih elemenata za lavaboe, ogledala, ugradnih elemenata za kupatilsko osvetljenje i svih drugih komada nameštaja koji bi oplemenili vaše kupatilo.