Kupatilo iz snova: 10 dizajnerskih saveta

Kupatilo iz snova je uzbudljiv poduhvat koji zahteva pažljivo planiranje i odabir detalja. Pogledajte naš sveobuhvatni vodič.

by | August 29, 2023
Kupatilo iz snova: 10 dizajnerskih saveta

Kupatilo iz snova je uzbudljiv poduhvat koji zahteva pažljivo planiranje i odabir detalja. Pogledajte naš sveobuhvatni vodič.

Dobro dizajnirano kupatilo postaće vaša oaza opuštanja, kao i rituala za negu tela.  Važno je izbegavati uobičajene greške koje mogu ugroziti funkcionalnost i estetiku renoviranja  kupatila. U našem sveobuhvatnom vodiču istražićemo 10 ključnih koraka koje treba uzeti u obzir prilikom dizajniranja kupatila.

Kupatilo iz snova: Pogledajte savete dizajnera

1 Korak: Kupatilo iz snova – Planiranje

Ključno je napraviti dobar plan koji uključuje vodovod, elekstrične instalacije, podove, elemente… Dobra ventilacija je takođe neophodna da bi se sprečili potencijalni problemi uzrokovani vlagom. Dobar plan može da vas liši stresa.

2 Korak:  Vizuelizacija dizajna

Zahvaljujući napretku u tehnologiji, vizualizacija dizajna vašeg kupatila je lakša nego ikada ranije. Možete potražiti pomoć od profesionalaca koji će napraviti kompjutersku simulaciju kupaila kakvo ste zamislili. To vam može uštedeti vreme i novac. I na kraju videćete da li je prikaz identičan vašoj viziji.

3 Korak: Funkcionalnost

Iako je primamljivo da se fokusirate isključivo na estetske aspekte renoviranja kupatila, ključno je dati prednost funkcionalnosti. Neophodno je uzeti u obzir faktore kao što su vrsta fuge koja je potrebna za vaše pločice, razmak između pločica i pravilno poštovanje građevinskih propisa. Davanjem prioriteta funkcionalnosti, možete osigurati da vaše kupatilo ne samo da izgleda dobro, već i pravilno funkcioniše i da izdrži test vremena.

4 Korak:  Određivanje realnog budžeta

Pogrešna raspodela budžeta je uobičajena greška kada je reč o renoviranju kupatila. Iako troškovi materijala poput kamena, pločica i vodovoda mogu izgledati podnošljivi, računajte i na majstore i cenu njihovog rada. U pogledu kvaliteta ne treba štedeti novac. Stavite sve na papir da kasnije ne bi bilo iznenađenja i dodatnih troškova.

5 Korak: Prostor za odlaganje

Dobro organizovano kupatilo je ključno za održavanje funkcionalnog prostora bez nereda. Adekvatno skladištenje je ključni aspekt dizajna kupatila koji se često zanemaruje. Razmislite o ugrađivanju opcija kao što su ormarići za lekove, ugradbeni zidni ormarići i uvučene niše u tuš-kabini kako biste maksimalno povećali prostor za skladištenje. Odvojite prostor za čiste peškire i razmislite o postavljanju kuka za ogrtače za sušenje više peškira ili ogrtača.

6 Korak: Osvetljenje i ambijent

Osvetljenje je kritičan aspekt dizajna kupatila koji se često zanemaruje. Nedovoljno ili nepravilno osvetljenje može otežati zadatke poput nanošenja šminke ili brijanja, dok neadekvatno ambijentalno osvetljenje može stvoriti neugodnu atmosferu. Neophodno je da u dizajn kupatila uključite dekorativno i radno osvetljenje.

Prirodno svetlo je takođe veoma poželjno, pa ako je moguće, razmislite o uključivanju prozora ili krovnih prozora u svoj dizajn. Plafonska svetla sa mogućnošću zatamnjivanja mogu da stvore opuštajuće raspoloženje za one koji uživaju u umirujućim kupkama, dok dobro postavljene svetiljke ili osvetljeno ogledalo za uvećanje mogu pomoći u detaljnim zadacima kao što je nanošenje šminke.

7 Korak: Kupatilo iz snova – Završna obrada

Kada je u pitanju završna obrada, važno je postići ravnotežu između estetike i praktičnosti. Izbegavajte da kupatilo preopterećujete s previše završnih obrada, jer to može stvoriti neuredan i nepovezan izgled.

8 Korak: Izbor podnih obloga otpornih na klizanje

Podovi su ključna stvar u dizajnu kupatila, posebno u pogledu bezbednosti. Korišćenje ukrasnih pločica koje nisu pogodne za vlažna okruženja može dovesti do klizavih površina i potencijalnih nezgoda. Takođe, mogu se primeniti i premazi kako bi se poboljšala otpornost na klizanje. Davanje prioriteta sigurnosti prilikom odabira materijala za podove pomoći će da se  napravite elegantno i bezbedno kupatilo.

9 Korak: Lični pečat

Ne zaboravite da unesete i svoj lični stil. Dodavanje neočekivanih elemenata poput jedinstvenih rasvetnih tela, šik umetnosti ili tapeta mogu da ostave dobar utisak. Čak i mali detalji kao što su šareni peškiri, ukrasni dozatori sapuna ili mirisne sveće mogu imati značajan uticaj. Uzmite u obzir ukupnu estetiku vašeg doma i uverite se da dizajn vašeg kupatila dopunjuje ostatak vašeg životnog prostora.

10 Korak: Uzimite u obzir i vlagu

Kupatila su prirodno vlažna okruženja, tako da je ključno odabrati materijale i završne obrade koji mogu izdržati vlagu. Obične tapete, na primer, mogu biti podložne oštećenju u okruženju kupatila. Odlučite se za vinil ili druge pozadine otporne na vlagu ili se uverite da je pozadinski sloj dovoljno visok da zaštiti pozadinu.

Pravilna ventilacija je takođe neophodna da bi se smanjilo nakupljanje vlage. Ugradite izduvne ventilatore ili prozore koji omogućavaju adekvatan protok vazduha koji sprečava pojavu buđi.

 

 

Dijana Škorić

krblokhin / gettyimages.com