Feng šui pravila za spavaću sobu za miran san i srećan život

by | September 14, 2023
Feng šui pravila za spavaću sobu; prelepa spavaća soba

Koja su feng šui pravila za spavaću sobu? Ako niste sigurni kako da zaronite u drevnu kinesku umetnost uređenja prostora, najbolje je da počnete sa spavaćom sobom. Prostorijom u kojoj provodite trećinu svog vreme.

Na kraju krajeva, vaša spavaća soba treba da bude mesto opuštanja i regeneracije – a ne izvor stresa. Prema feng šui principima, koji imaju za cilj da unesu mir i prosperitet u prostor, spavaća soba je najvažnija soba u domu. To je prvo što vidite ujutru pospanih očiju i poslednje što vidite pre nego što utonete u san. Zato uvažite sledeća feng šui pravila za spavaću sobu.

Feng šui pravila za spavaću sobu: Najvažniji je krevet…

1. Pazite na poziciju kreveta

Namestite krevet u spavaćoj sobi tako da kada ležite u njemu možete da vidite vrata spavaće sobe, a da ne budete direktno u liniji s njima. Dobro pravilo za feng šui spavaće sobe je postavljanje kreveta dijagonalno od vrata. Ovo ipak nije uvek moguće. U tom slučaju, postavite ogledalo tako da kada ste u krevetu možete videti odraz vrata. Feng šui smernice pokazuju da je najbolje da legnete s glavom okrenutom ka jugu. Veličina vaše spavaće sobe, kao i postavljanje prozora i vrata verovatno će odrediti da li je to moguće.

I obratite pažnju na uzglavlje. U feng šuiju, uzglavlje predstavlja stabilnost i podršku u vašem životu, posebno u vašim romantičnim vezama. Najbolja uzglavlja su čvrsta, bez ikakvih perforacija. Odlučite se za meke ivice kad god je to moguće i uverite se da je uzglavlje bezbedno pričvršćeno tako da bukvalno možete osetiti njegovu podršku i snagu.

2. U sobi mora da vlada red

Kada je u pitanju feng šui u vašoj spavaćoj sobi, usvojite pristup manje je više. Osim udobnog kreveta sa posteljinom od prirodnih materijala, čvrstog uzglavlja i tepiha, eliminišite sve što možete. To znači da nema nereda, nema elektronike i razbacanih čarapa.

Ako vašem domu nedostaje prostor za skladištenje, možda ćete biti u iskušenju da gurnete vansezonsku odeću i stare knjige pod krevet. Pazite: to nije dobra feng šui praksa. Ako je moguće, potpuno očistite prostor ispod kreveta. U tom slučaju či (životna energija) može slobodno i ravnomerno da teče oko energetskih polja vašeg kreveta dok dremate, podmlađujući vas preko noći.

3. Smanjite elektroniku u spavaćoj sobi

Televizorima, kompjuterima i mobilnim telefonima, po feng šuiju, nije mesto u spavaćoj sobi. Ovai uređaju emituju štetna elektromagnetna zračenja i narušavaju san, kao i imunitet. Kad god je moguće, uklonite elektroniku iz spavaće sobe. Razmislite o tome da svoj telefon držite u drugoj prostoriji, oslanjajući se na tradicionalni budilnik. I čitajte knjigu, umesto da skrolujete po telefonu sve dok ne utonete u san.

4. Feng šui pravila za spavaću sobu: Vodite računa o bojama

Najbolje boje, po feng šuiju, za spavaću sobu su neutralne, nestimulativne nijanse. Ne želite da previše stimulišete energiju dok spavate. Odlučite se za bež, kremaste ili zemljane tonove, koji promovišu opuštanje. Ako tražite podmlađivanje i vitalnost, probajte hladnu plavu i bledo zelenu. Pažljivo sa crvenom i roze bojom. Koristite ih samo kroz detalje: lampe, sveće, kristale, ukrasne jastuke…

5. Pažljivo s umetničkim delima

Umetnička dela u spavaćoj sobi mogu mnogo reći o vašem ličnom životu i uticati na to kako se osećate. Ako želite da podstaknete romantiku, stavite fotografije svoje porodice u druge prostorije u kući. Ako ste slobodni i tražite partnera, izbegavajte slike samaca ili objekata. Umesto toga, usredsredite se na umetnička dela koja prikazuju parove, ili dva predmeta na slici, ili izaberite umetnička dela koja dolaze u parovima.

6. Premestite knjige u drugu prostoriju

Ako imate problem da se osećate opušteno u spavaćoj sobi, vreme je da pronađete novi dom za celu svoju biblioteku – osim knjige koju trenutno čitate. Ona može da stoji na noćnom ormariću. Knjige sadrže aktivnu energiju koja stimuliše um. Visoki komadi nameštaja koji se naziru, poput polica za knjige, takođe mogu da emituju razbuđujuću energiju.

Najbolje boje za dnevnu sobu po Feng šuiju

Ranka Bulatović

Prostock-Studio/gettyimages.co.uk