Hygge – danski koncept malih rituala koji usrećuju

by | October 20, 2017

Istraživanja su pokazala da su Danci jedan od najsrećnijih naroda na svetu, iako im zima traje duže nego ostala tri godišnja doba zajedno. Otkrivamo vam kako im to polazi za rukom.

Stanovnici ove hladne zemlje osmislili su hygge – ovaj izraz nije nimalo lako prevesti, ali tiče se osećaja sreće i udobnosti.
Dani kada rano ustajemo a sunce još nije provirilo, ili kad se umorni nakon napornog dana vraćamo kući kroz mrak, ne moraju da budu razlog za loše raspoloženje. Ugledajte se na srećne Dance i stvorite hygge u sopstvenom domu!

Jedite dobru hranu! Bogate čorbe od povrća, variva i gulaši prava su uteha kada dođemo kući promrzli i željni mirisnog i toplog obroka. Nemojte zaboraviti da podelite ovu sreću sa svojim ukućanima ili prijateljima – druženja za stolom okrepiće vam dušu, a ne samo umorno i smrznuto telo.

Foto: Thinkstock

Kreirajte malo, toplo utočište u kojem ćete iskoristiti pletene jastuke, čupave prekrivače i druge luksuzne materijale kako biste svoje prostorije pretvorili u oaze udobnosti! U kombinaciji s mekim svetlom sveća ili vatrom u kaminu, uživanje je zagarantovano.

Foto: Thinkstock

Opskrbite se lepim šoljicama u kojima ćete s užitkom posluživati topli kakao ili kuvano vino svojim gostima. Šarmantan dizajn i toplina koji će isijavati iz vašeg novog najdražeg posuđa mali su, ali simpatični razlozi za sreću.

Upalite mirisne sveće za trenutni osećaj romantike i topline. Danas je dostupan zaista velik izbor njihovih mirisa i oblika pa se tako možete odlučiti za više malih sveća razmeštenih po stanu ili jednu veliku debelu, prepunu arome. Upalite ih čim uđete u kuću – prostor će se momentalno ispuniti prijatnim mirisima, a vi ćete se osećati kao u luksuznom odmaralištu.

Ukrasite dom stvarima koje vas vesele. To mogu biti nova topla ćebad, grančice nekog rastinja ili pak ukrasne lampice koje ćete obesiti naokolo. Ako vas brine potrošnja struje, danas se mogu kupiti lampice na klasične AA baterije pa tako nećete previše opteretiti svoju kućnu mrežu.

Nađite vremena za hobije – dan će vam biti ispunjeniji i pozitivniji, uprkos mraku i hladnoći koji vladaju napolju. Oduvek ste želeli da naučite da šijete ili štrikate? Odaberite vunu u svojoj najdražoj boji, pronađite tutorijale na internetu i krenite s izradom novog šala ili možda čak nekog kreativnog detalja za dom.

Foto: Thinkstock

Družite se s dragim ljudima – iako nam se životi odvijaju vrtoglavom brzinom i ono malo slobodnog vremena ispunjavaju klasične obaveze, deca, treninzi i životni projekti, vredi se potruditi oko osoba koje su vam stalna podrška. Svoje najmilije možete usrećiti gomilom malih stvari, a osim toga i sami ćete se osećati mnogo bolje. Iznesite društvene igre iz ormara – i barem na nekoliko sati ostavite brige po strani.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs