Savršena trpezarija

by | 25 septembra, 2017

Kad se govori o uređenju trpezarije, pravila se isključivo odnose na dimenzije nameštaja i prostorije, a što se tiče dizajna, treba da se rukovodite svojim ličnim afinitetima prema određenom stilu i bojama.


Stabilan sto

Bilo koji sto da odaberete, on veličinom mora odgovarati trpezariji – oko njega treba da bude dovoljno mesta za serviranje hrane i neometan prilaz, i mora da obezbedi optimalan prostor za udobnost pri jelu.
Kako tačno utvrditi koliki sto vam je potreban? Postavite mesto za jednu osobu uključujući pomoćni tanjir, čaše i pribor za jelo. To je otprilike 66 do 71 cm – tako ćete odrediti širinu. Dubina stola zavisi od toga da li se sedi sa obe njegove strane – u tom slučaju je minimalno 80 cm. Ako govorimo o okruglom stolu, za model prečnika 120 cm može se smestiti šestoro ljudi.
Pri kupovini obratite pažnju na raspored nogara stola, kako biste se uverili da to neće uticati na vaš planirani raspored mesta za sedenje. Pre zaključenja kupovine, naslonite se na svaki ugao kako biste proverili njegovu stabilnost.

Izbegavajte stolice sa iskošenim nogarima
Treba znati da odabirom stolica nezavisno od stola možete potpuno izmeniti izgled prostorije. Pažljivo ukomponovana trpezarija obično je dosta zanimljivija od one s nameštajem iz istog seta. Bilo koju stolicu da izaberete, ona mora imati podignut naslon i mogućnost da se nesmetano podvuče pod sto.
Izbegavajte stolice sa iskošenim nogarima, jer one u trpezariji mogu prilično zasmetati nepažljivim prolaznicima, i dosta su slabije od ostalih modela – naravno, ukoliko se ne radi o proverenom proizvođaču i kvalitetu.
Stolice s naslonima za ruke skuplje su i zauzimaju više prostora od onih bez naslona. Međutim, moramo priznati da su mnogo udobnije za sedenje.
Takođe, važno je obezbediti dovoljan razmak između bočne strane stola i vaših bedara. Ako se odlučite za stolice sa nižim sedištima, pobrinite se da one budu ipak dovoljno visoke kako bi osoba mogla normalno da obeduje. Zapamtite: čak i ako stolice izgledaju prelepo, njihova glavna svrha ostaje funkcionalnost i udobnost.
Pridržavajući se ovih nekoliko jednostavnih smernica, uvidećete da je lako odabrati kombinaciju trpezarijskih elemenata koji će kreirati savršen ambijent. Ograničenje može biti samo vaša mašta i, naravno, prostor kojim raspolažete.
Parket je odlično rešenje za pod
Pre kupovine nameštaja, razmislite o podovima, zidovima i prozorima. Parket je odlična opcija za trpezariju. Moguće ga je postaviti na različite načine – od formalnog do rustikalnog stila. Sto i stolice mogu stajati direktno na parketu, ili na tepihu ispod njih. Zidovi mogu biti ofarbani, ili obloženi tapetama. Umesto krečenja jednom bojom, razmislite o različitim efektima koje možete postići pomoću artikala iz svake bolje opremljene farbarske radnje.
Ukoliko zaista želite da promenite izgled vašeg zida, prekrijte ga ogledalom, ili postavite police od rigipsa na koje ćete staviti različite dekorativne detalje. Otvori u zidu, koji se takođe najbolje prave od rigipsa, odlični su za isticanje neke naročite kolekcije kineskog posuđa ili vina. Takvi dekorativni zahvati jesu skuplja varijanta, ali svakako mogu ukrasiti prostoriju u skladu sa vašim željama.
Odaberite umetnine koje volite
Osvetljenje u trpezariji obično podrazumeva rasvetno telo iznad stola. To može biti luster, ili plafonjera napravljena od mozaika – izbor je šarolik. Rasvetom koja se može prigušivati i pojačavati postiže se odličan efekat kada želite da kreirate posebnu atmosferu (sa svećama i slično).
Na kraju, odaberite umetnine koje volite – slike koje se neće samo slagati sa ostalim stvarima u prostoru, već one koje vam se zaista sviđaju. I cveće je dekorativni detalj, kao i gotski svećnjak ili sezonsko voće. Šta god da odaberete, učinite trpezariju ugodnom i za vas i za vaše goste.

 

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRTATITE NAS I NA FACEBOOKU: bravacasa.rs