NIKAD OBJAVLJENE FOTKE VATIKANA: Zavirite u omiljeni vrt pape i njegov vozni park

by | March 18, 2018
Vatikan

Otkrivamo vam do sada neviđene fotografije iz Vatikana i njegovih vrtova u kojima se papa Franjo najčešće odmara i moli, a čiji deo vernici mogu da vide tek kad se održava neka od ceremonija.

O Vatikanu, sedištu pape i centru katolicizma, najmanjoj državi na svetu, donosimo vam drugu stranu priče. Iz zemlje Svete stolice možete pogledati do sada neobjavljene slike vatikanskih vrtova i voznog parka ove države.

Vatikanski vrtovi

Vatikanski vrtovi

Članak se nastavlja posle reklama

Po prvi put imate priliku da vidite kako se svakodnevno održavaju vatikanski vrtovi.

Papa Franja, kao i mnogi njegovi prethodnici, kad nema drugih obaveza, voli da šeta ovim uređenim vrtom, gde je svaka travka iste visine. Od očiju turista koji svakodnevno obilaze najmanju državu sveta kriju ga ogromne palme, koje se uredno zalivaju.

Parking

Parking

Članak se nastavlja posle reklama

Vatikanski vrtovi sve češće služe za prijeme i važnije sastanke, pa je tako tu održana i molitva za mir na Bliskom istoku, na kojoj su bili Šimon Peres i Mahmud Abas. Samo je deo ovih predivnih vrtova otvoren za javnost, dok se ostatak ljubomorno čuva od radoznalih pogleda znatiželjnih.

A čuvari su tek posebna priča. Na samom ulasku u vrtove nalaze se oni obučeni u odore, koje je, prema predanju, kreirao Mikelanđelo.

Članak se nastavlja posle reklama
Vojska

Vojska

Vatikan je zvanično grad-država, i to najmanja nezavisna na svetu – i po površini i po broju stanovnika. Nalazi se u središtu Rima i njegova površina je svega 44 hektara.

Članak se nastavlja posle reklama

U Ujedinjenim nacijama ima status zemlje posmatrača pod imenom Sveta stolica i klasifikuje se kao zemlja južne Evrope. Ovo ime nije baš najprihvatljivije, jer telo pod tim imenom funkcioniše nezavisno od državne vlasti Vatikana.

Terasa

Terasa

Članak se nastavlja posle reklama

Vatikan je sedište pape, poglavara Katoličke crkve, biskupa grada Rima i izbornog monarha Vatikana. Papu na doživotnu funkciju bira Kolegijum kardinala. Tehnički, papa je apsolutni monarh, što znači da ima potpunu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast u Vatikanu. On je jedini apsolutni monarh u Evropi.

Izvor: telegraf.rs