Papa neće u luksuzni letnjikovac: “Nisam išao na odmor u Argentini, pa neću ni sada”

by | August 2, 2014
Rezidencija Kastel Gandolfo

Na jednom od njihovih nedavnih sastanaka, bivši papa je pitao sadašnjeg gde planira da provede leto. „Nisam išao na odmor dok sam živeo u Argentini, pa neću ni sada”, rekao je papa Franja svom prethodniku Benediktu XVI.

Rezidencija Kastel Gandolfo

Rezidencija Kastel Gandolfo

Kastel Gandolfo je gradić u kome živi nešto više od 8.000 stanovnika.

Zajedno sa papinom rezidencijom on čini deo države Vatikan, a ne Italije. Poznat je po breskvama, vinu i ribi iz jezera Albano. Posetioci ovde mogu igrati golf.

Pogled iz rezidencije

Pogled iz rezidencije

– To je bio neobavezan, prijateljski razgovor. Zanimalo ga je da li će papa posetiti letnju rezidenciju nadomak Rima. Papa se nasmejao i dao negativan odgovor, a Benedikt je uzvratio da ni on neće nigde putovati – rekao je župan papskog domaćinstva.

Rezidencija Kastel Gandolfo, smeštena na 30 kilometara južno od Rima, ipak nije ostala prazna. Kako je preneo Radio Vatikan, palata sa velikom baštom po prvi put je ovoga leta otvorena za posetioce iz svih delova sveta.

Vrt

Vrt

Zainteresovani mogu subotom pre podne da zavire u Vilu Barberini i da prošetaju parkom koji zauzima površinu od neverovatnih 55 hektara. Poljane sa raznobojnim ornamentima od cveća zaklonjene su hladom hrastova. Kako je rezidencija sagrađena na ruševinama palate rimskog cara Domicijana iz prvog veka, ovde je i arheološko nalazište.

Katakombe rezidencije

Katakombe rezidencije

Uprkos komforu i prirodnim lepotama, papa Franja je za skoro godinu i po dana, koliko je na čelu Rimokatoličke crkve, u Kastel Gandolfo kročio samo tri puta i nijednom tamo nije prespavao.

Za razliku od njega, Benedikt XVI se u Vilu Barberini povukao na nekoliko meseci nakon ostavke. Jovan Pavle Drugi je tokom 16-godišnjeg pontifikata proveo ukupno pet godina i 16 dana u letnjoj rezidenciji, a na imanju je izgradio i bazen.

Unutrašnjost rezidencije

Unutrašnjost rezidencije

– Uživam u ovom božjem daru udišući svež vazduh, diveći se lepoti koja me okružuje i razmišljajući u tišini. Ovde dolazim da povratim energiju koja mi često nedostaje – rekao je on osamdesetih godina.

Inicijativa da se Gandolfo otvori za javnost potekla je od pape Franje lično, a dočekana je sa velikim oduševljenjem.

Unutrašnjost rezidencije

Unutrašnjost rezidencije

– Osećala sam se kao da lebdim iznad zemlje – rekla je britanska novinarka En Henli, koja je među prvima posetila baštu.

Izvor: blic.rs