Bronzani raj

by | April 23, 2018
Bronzani raj

Za razliku od prethodne, ova spavaća soba je u tamnim tonovima i sa arhitektonskim detaljima. Staklena polutransparentna klizna vrata vidimo u njihovoj punoj velični.

Spavaću sobu od kupatila odvajaju četiri staklena klizna panela. Okvir panela je od tamnog drveta venge boje, a ručke su od aluminijuma. Ležeća kada izrađena je od specijalnog materijala koji se prilagođava obliku tela, dok je nosač kade od drveta venge boje. Osim kade, vidimo i staklena vrata koja vode u deo sa sanitarijama. Lavabo je beli i kružnog je oblika, pa se slaže sa lampama na bočnom zidu. Lampe ”Dugme” takođe su kružne i jednake su. Lusteri su od satiniranog belog stakla.

Bronzani raj slika 1

Vrata spajaju spavaću sobu i kupatilo. Vrata su klizna i staklena i pružaju se preko čitavog bočnog zida sobe. Bračni krevet izrađen je u kombinaciji metala i drveta, dok su prekrivač, čaršav i jastučnice od belog lana.

Bronzani raj slika 2

Noćne komodice lepo su uklopljene sa ostalim nameštajem, a na njima su različite lampe: na levoj strani je bela u obliku pečurke, a na desnoj je metalna sa narandžastim unutrašnjim delom. Nameštaj je upotpunjen belim trosedom, koji je dizajnirao Alvar Aalto. Trosed je presvučen platnom, struktura mu je od čeličnih cevi, a rukohvati su sjajnocrni, lakirani. Pod je prekriven parketom i upotpunjen crnim čupavim ćilimom.

POGLEDAJTE I… Zabavne lampe u retro stilu

Bronzani raj slika 3

Stočić ”Ring” je sa nosačem od hromiranog metala u vidu traka i pločom od sivog kristala, na kojem se nalazi stona lampa sa trouglastim abažurom zakrivljenih uglova, takođe od hromiranog metala, i nežna žuta orhideja.

Bronzani raj slika 4

”Mekana” kada je sa slavinom od inox čelika, koja se pruža od poda sa njene spoljne strane. U dnu je vertikalna cevasta lampa, kreirana davne 1954. godine.

Bronzani raj slika 5

Multifunkcionalni panel je sa ugrađenim tušem ”samostojeće” strukture. Sa završnom obradom u bronzi, ali dostupan i u sivoj hromiranoj završnici, ovaj panel ima, osim standardnog, i hidromasažne tuševe, kao i gornji tuš u vidu vodopada. Zidovi i patos pokriveni su pločicama od porcelana u boji bronze, dimenzija 45×45 cm. Kupatilom preovlađuje tamna bronzana nijansa čiju strogost razbijaju sanitarije bele boje.

Bronzani raj slika 6

Lavabo je na postolju u vidu stuba, širok 68 cm i izrađen od keramike. Na lavabou je visoka jednodelna slavina. Na kvadratnom ogledalu sa okvirom od crne kože (Calligaris, 80×80 cm ) reflektuje se zanimljiva četvrtasta lampa. Šamlica je od drveta u venge boji, kao što su i svi drveni elementi u ovom kupatilu. Zidovi su obrađeni mozaik pločicama u boji bronze.

Pripremila: Eleonora Crisci
Foto: Adriano Brusaferri
Tekst: Gabriella Bernasconi