Dar al-Hajr, palata na steni

by | July 11, 2013
Dar al Hajr Palata na steni

Smeštena na samom vrhu stene u čuvenoj dolini Wadi Dhahr, na nekih 15 kilometara udaljenosti od glavnog grada Jemena, Sana, je Dar al-Hajar, poznata i kao Imamova stenovita palata. Ovo je prepoznatljivi simbol Jemena, čije se slike mogu pronaći na razglednicama, u magazinima, na novčanicama i flaširanim vodama.

Dar al Hajr Palata na steni Dar al Hajr Palata na steni

Ono što ovu građevinu čini atraktivnom je možda to što ona predstavlja uzor jemenske arhitekture. Izgleda kao da je izrasla iz stene na kojoj je izgrađena i ima karakteristične oslikane prozore i ivice. Takođe ona stoji sama u oazi zelenila i tišine.

Dar al Hajr Palata na steni Dar al Hajr Palata na steni

U proteklim vekovima Jemen nije imao ni kralja ni predsednika, umesto toga lider države je bio imam (Islamski duhovni vođa). Yahya Muhammad Hamiddin (1869-1948) postao je imam Zaydis-a (islamska verska sekta) nakon što mu je otac preminuo 1904, a kasnije je postao i Imam Jemena 1918 i ostao na toj poziciji do atentata 1948.

Palata je izgrađena tokom 1930-ih godina kao letnja rezidencija Imama Yahya. Palata je danas obnovljena za posetioce i postala je neka vrsta muzeja.

Dar al Hajr Palata na steni Dar al Hajr Palata na steni

Možete kupiti ulaznicu i ući u palatu. Sa svojih pet spratova i mnoštvom soba zgrada pruža dosta toga da se vidi. Postoje mnoge male i velike stepenice koje se čine da vas vode u krug kroz zgradu. Možete videti i kuhinju, ostave, sobe za žene, sobe za sastanke visokih zvaničnika i prijatelja imama Yahya.

Postoji sistem hladne vode u zemljanim krčazima, možete i izbliza videti takhrim prozore, kao i duboki bunar, a postoje i brojni izlazi kako bi mogli da izađete napolje i divite se arhitekturi.

Dar al Hajr Palata na steni Dar al Hajr Palata na steni

Pet spratova pruža dosta toga da se vidi ali i šetnja okolo osnove zgrade je jednako impresivna i podiže vaše divljenje prema očaravajućoj arhitekturi za koju su u Jemenu sposobni.

Izvor: amusingplanet.com