Dizajn centar koji radi na solarni pogon

by | September 11, 2014
Centar za dizajn St Etienne

Ovaj Dizajn centar u Francuskoj sagrađen je u napuštenoj fabrici oružja, i svojim ekološkim konceptom teži da inspiriše dizajnere koji slično razmišljaju. 

Centar za dizajn St Etienne slika 2 Centar za dizajn St Etienne slika 3 Centar za dizajn St Etienne slika 4

Strukturu je dizajnirala kompanija LIN. Sam centar sadrži auditorijum, sale za sastanke, prostor za izložbe, medija-biblioteku i bašte u enterijeru kao i toranj za osmatranje. 

Centar za dizajn St Etienne slika 5Centar za dizajn St Etienne slika 6 Centar za dizajn St Etienne slika 7 Centar za dizajn St Etienne slika 8

Ono što je jedinstveno kod ovog centra je način na koji se on snabdeva električnom energijom – centar u potpunosti koristi energiju sunca. Solarna elergija je ukombinovana sa sistemom za grejanje i u potpunosti omogućuje efikasno upravljanje objektom.

Centar za dizajn St Etienne slika 9 Centar za dizajn St Etienne slika 10

14.000 jednakostraničnih trouglova na fasadi kontrolišu svetlost, temperaturu i protok vazduha u zavisnosti od vremenskih prilika. Među svim ovim trouglovima sakriveni su i trouglovi koji su u stvari fotovoltaik ćelije koje prikupljaju solarnu elergiju i omogućavaju snabdevanje objekta istom.

Objekat se nalazi u gradu Sent Etjen u Francuskoj.

Izvor: home-designing.com