Dubai: Arhitektura od koje zastaje dah

by | 27 maja, 2013
Dubai panorama

U Dubaiju sve je veliko. Ispravka: sve je najveće. Čim se završi izgradnja najviše zgrade, najvećeg tržnog centra ili najprostranijeg kompleksa veštačkih ostrva – započinje se novi, još veći projekat.
Najmnogoljudniji grad Ujedinjenih Arapskih Emirata ima čak 62 zgrade više od 200 metara i 16 vrtoglavo visokih solitera koji premašuju 300 metara, a to je više od bilo kog drugog grada na svetu, uključujući čak i Njujork i Honkong.

5 Naj atrakcija

Dubai hotel Burdž al Arab Soliter Burdž Kalifa

Hotel sa najviše zvezdica: Burdž Al Arab

Ova građevina, koja oblikom podseća na jedro, izgrađena je na veštačkom ostrvu 280 metara udaljenom od plaže, sa kojom je povezuje most. Ispred hotela je toplo, tirkizno more, a unutra vas 10 restorana i barova mami na gastronomske užitke.

Najviša zgrada: Burdž Kalifa

Kao što smo malopre pomenuli, Dubai je grad koji se ponosi veličinom. Zato, ako ga posetite a ne popnete se na najveću građevinu na Zemljinoj kugli – smatrajte da niste ni bili u Dubaiju. Soliter Burdž Kalifa visok je 160 spratova. Pogled kroz staklene zidove oduzima dah. Možete koristiti i teleskope da biste bolje videli detalje grada koji vas posebno zanimaju. Panorama je fantastična i noću, jer svetla gradu daju posebnu čar, obavijajući vrtoglavo visoke futurističke zgrade mistikom 1001 noći.
Tržni centar Dubai tržni centar

Najveći tržni centar: The Dubai Mall

Kada ste u Dubaiju – jednostavno morate u šoping i to – u najveći šoping centar na svetu. Kada imate na raspolaganju 1.200 prodavnica, mogućnosti su neograničene.

Tu su i potpuno neočekivane atrakcije koje će vam, sasvim sigurno, privući pažnju. Možete da nahranite ajkule u najvećem akvarijumu (na zatvorenom) na svetu ili da se provozate na klizaljkama po ledu, ako vam je pustinjska klima dosadila. Na izlasku iz šoping mola očekuje vas još jedno iznenađenje: igrajuća (plešuća) fontana koja se pokreće u ritmu muzike!
Dubai hotel Atlantis Dubai tržni centar Medinat Džumeira

Najluksuzniji hotel: Atlantis

Dok mu se približavate, uživaćete u vegetaciji veštačkog ostrva napravljenog u obliku palme – Palm Islandu. Gotovo neverovatan luksuz ovog hotela nije jedino što privlači turiste – tu je i ogromni akva-park, zatim Zaliv delfina, u kojem gosti mogu da plivaju sa ovim predivnim životinjama, ronilački klub, kao i Izgubljene odaje – mesto na kojem možete saznati sve što je poznato o mitskom gradu Atlantidi.

Omiljeniji tržni centar za kupovinu suvenira: Medinat Džumeira

Savršen način da završite savršeno putovanje jeste kupovina suvenira za voljene. Prošetajte ovim tržnim centrom koji nalikuje na umetničku galeriju u kojoj se na prodaju nude najrazličitiji predmeti u duhu tradicije i etnografije Ujedinjenih Arapskih Emirata.

5 arhitektonskih ideja koje su i dalje samo san

Dubai je, sasvim sigurno, arhitektonska priča decenije. Neki tu priču doživljavaju kao komediju, drugi kao tragediju, a treći kao nadrealnu, halucinogenu bajku. Za arhitekte je ovaj grad, sve donedavno, bio mesto na kojem mogu da ostvare snove, bez obzira na to koliko oni bili megalomanski i futuristički. San o gradu budućnosti, gradu ispred svog vremena, bio je neodrživ na mnogim nivoima, pre svega finansijskom.

Ipak, vredi se prisetiti nekih od ideja koje su ozbiljno razmatrane, ili čak usvojene i pretočene u projekte čija je izgradnja započela pa stala. Te ideje su toliko ispred svog vremena da je možda bilo neminovno da „odleže“ čekajući trenutak kada će biti realizovane.
Dubai podvodni hotel Hidropolis Dubai lebdeći hotel oblak

Podvodni hotel Hydropolis

Zašto biste pokušavali da dohvatite nebo, ako možete da zaronite u morske dubine? Ovaj hotel u ponudi bi imao 220 providnih soba u obliku mehura, 66 metara ispod vodene površine, a gosti bi uživali u spektakularnom pogledu na podvodni svet Dubaija.

Oblak

Poetična ali nepraktična zamisao libanskog arhitekte Nadima Karama, o pejzažu sa jezerima, palatama i visećim vrtovima, a sve to izdignuto na visinu od 300 metara pomoću kosih stubova… Nas je podsetilo na bajku Čardak ni na nebu ni na zemlji.
Dubai rotirajuća kula Dubai kula Tramp

Rotirajuća kula (The Dynamic Tower)
Svaki od 70 spratova ove kule rotirao bi se oko centralne ose. Boraveći u nekom od apartmana gosti bi imali pogled koji bi obuhvatio 360 stepeni, te kompletnu panoramu Dubaija.

Internacionalni hotel i kula Trump

Ovaj soliter osmišljen je da bude centralna zgrada na veštačkom ostrvu Palma i superluksuzni dodatak Trampovom carstvu. Nezvanično, ova kula proglašena je „najružnijom zgradom ikada“ – tako da je možda prava sreća što planovi o njenoj izgradnji za sad stoje.
Zabavni park Dubailand

Dubailand

Planirano je da bude dvostruko veći od Disney Worlda na Floridi i da obuhvata nekoliko tematskih parkova, pet terena za golf, veći broj hotela, muzej lepote i, naravno – još jedan „najveći tržni centar na svetu“.


Tags: