Fascinantan podvodni vodopad na Mauricijusu

by | November 1, 2013
Podzemni vodopad

Ostrvo Mauricijus, zvaničnog naziva Republika Mauricijus, nalazi se u Indijskom okeanu, oko 2.000 kilometara jugoistočno od afričkog kontinenta. Ostrvo su prvo otkrili Arapi 975. godine. 

Mauricijus je bilo holandska, francuska i britanska kolonija, da bi konačno stekao nezavisnost tek 1968. godine.

Fascinantnu optičku iluziju moguće je videti na severozapadnoj obali ostrva. Kada se posmatra iz vazduha, naslage peska i mulja stvaraju iluziju podvodnog vodopada koji oduzima dah. Ova pojava se čak može videti na Guglovoj mapi.

Članak se nastavlja posle reklama

Pojava na Guglovoj mapi

Na satelitskim snimcima to izgleda posebno dramatično, kao da podvodna struja izranja uz obalu ovog rajskog ostrva. Posmatrano iz drugih perspektiva, okean deluje kao spektakularna mešavina zelenog, plavog i belog, što stvara lažan utisak bujice koja se spušta u vodu kao razjareni vodopad.

Zapravo, pesak izaziva ovu vizuelnu magiju, jer se stvara utisak kao da je jedan deo vode nešto svetlije nijanse. Struju uzrokuju talasi koji se odbijaju o kopno, a pesak se pri tome raspršuje i sliva poput vodopada, dok se talasi povlače.

Članak se nastavlja posle reklama

Mauricijus

Na neki način, to zapravo jeste podvodni vodopad, koji više liči na peščani sat nego na tipičan slap.

Članak se nastavlja posle reklama

Ipak, iako nije reč o pravom vodopadu, to ne umanjuje lepotu ovog prirodnog fenomena, ukazujući na činjenicu da u vezi sa okeanima ima još mnogo toga neistraženog.

Izvor: exposureguide.com

Članak se nastavlja posle reklama