Kancelarije obučene u zmajevu kožu

by | January 22, 2014
Zgrada zmaj

Dva objekta ovih kancelarija u poslovnom centru na obodu Pariza podsećaju na par zmajeva koji se sklupčao preko novog krila poslovnog prostora. 

Zgrada zmaj slika 2Zgrada zmaj slika 3

Objekat je projekat francuskih arhitektonskih firmi Agencije Žuin Manku i DTACC. Izrađen je za najstariju francusku kuću za trgovinu nekretninama, Sosijete fonsijer liones, i smešten u staroj rekonstruisanoj i konvertovanoj zgradi fabrike iz 1920. godine.

Zgrada zmaj slika 4

Zgrada zmaj slika 5

Novo krilo objekta sastoji se od zgrade na tri sprata koja se obavija oko betonskog tornja. Novi blokovi kao da obuhvataju toranj a pokriveni su zakrivljenim strukturama koje su napravljene od svetlucavog nerđajućeg čelika koji se preliva u raznim bojama, u zavisnosti od ugla gledanja.

Zgrada zmaj slika 6

Asocijacija na životinju je neminovna, bilo da je u pitanju buba, ili – zmaj. Tako krov ove građevine izgleda kao zmajeva krljušt.

Zgrada zmaj slika 7Zgrada zmaj slika 8

Ispod živopisnog krova nalazi se spoljni zid koji je zaštićen vertikalnim drvenim brisolejima čija gustina zavisi od potrebe pojedinih prostorija za svetlošću.

Zgrada zmaj slika 9

Prostorije u ovom dodatku postojećem objektu uključuju kafe, restoran, kao i nove sale za sastanke i auditorijum sa 200 mesta.

Zgrada zmaj slika 10

Ovo novo krilo poslovnog centra projektovan je kao deo šireg projekta za poslovni kampus čiji je naziv In/Out .

Izvor: dezeen.com