Kuća od zvezda – Fare feti’a na ostvru Bora Bora, rad arhitekte Luke Karadaglića iz Podgorice!

by | March 1, 2014
Kuća od zvezda

Luka Karadaglić, mladi arhitekta rodom iz Podgorice koji je diplomirao u Novom Sadu, već nekoliko godina živi i radi u Francuskoj Polineziji u Tihom okeanu. Luka je na ostrvu Bora Bora nedavno projektovao zanimljivu kuću koja je od strane meštana dobila ime “Kuća od zvezda”.

Pogled sa terase u spavaćoj sobi direktno na okean koji vodi u beskonačnost. Bazen je postavljen sa druge strane kuće kako bi se zastitio od vetra koji najčešće duva sa strane okeana.

Pogled na lagunu sa jugozapadne strane
Pogled na lagunu sa jugozapadne strane

Kuća se nalazi na istocnom dijelu ostrva Bora Bora, koralnom grebenu zvanom motu Taufarii. Arhitekta Luka Karadaglić je za bračni par Džo i Natali isprojektovao kuću u otvorenoj laguni. Kuća se odlično uklapa u okruženj,e a odlikuje je jednostavnost, puno svetla i koegzistencija sa prirodom.

Arhitekta je odlučio da izbor materijala bude isključivo sa ostrva Bora Bora i to u saradnji sa lokalnim stanovništvom koje je radilo na pravljenju krovnog pokrivača koji se tradicionalno radi preklapanjem suvog lisca biljke pandanus (fara, na polinežanskom). Na identični način kakav su nekad radili i preci istih meštana za svoje krovne pokrivače.

Kuća se nalazi na istocnom dijelu ostrva Bora Bora
Kuća se nalazi na istočnom delu ostrva Bora Bora

U nekim delovima enterijera se vidi kompletna krovna konstrukcija koja se takođe savršeno uklopila sa modernim materijalima u unutrašnjosti. Ostatak krovne konstrukcije je od drveta i može se reci da je potpuno integrisan sa ambijentom, prirodnog.

Plan kuće
Plan kuće

Arhitekta je posebnu pažnju posvetio prirodnom cirkulisanju vazduha u kući koji se oseća tokom čitavog dana. U istom duhu bioklimatske arhitekture staklo na prozorima je prekriveno sa posebnom folijom koja pravi ogledalo-efekat, štiti i odbija do 80% direktne sunčeve svetlosti.

Fare feti'a na ostvru Bora Bora
Pogled iz vazduha zavodi posetioca na prvi pogled

Širok prostor je posvećen terasi gde se nalazi hidromasažna kada u ravni sa podom koji podseća na pod brodske palube. Poseban ugođaj je kupati se uveče i piti šampanjac s pogledom na uvek zvezdano nebo. Možda baš zato, meštani je nazivaju: Fare feti’a – Kuća od zvezda!

Dnevna soba
Dnevna soba

Bazen je postavljen u produžetku terase sa sistemom prelivanja koji stvara vizuelni efekat kao da ste s jedne strane u laguni, a s druge u okeanu, jer se voda iz bazena vizuelno spaja sa horizontom.

Bazen je postavljen u produžetku terase
Pogled iz bazena na lagunu

Zbog obilne vlage i uticaja soli, svi aparati za domaćinstvo u kući su od nerđajućeg čelika. Ormari su izrađeni od američkog hrasta i proizvedeni od strane majstora Antonie Cericola. Što se tiče izbora tehničke opreme bazena, arhitekta je poverio posao stručnjaku Thierry Henriquesu koji je jedan od najvećih autoriteta u ovoj oblasti.

Fasada kuća je je obložena drvetom radi boljeg uklapanja u postojeći ambijent koji je ostao bukvalno netaknut jer arhitekta nije hteo da se poseče nijedno drvo. Integrisati objekat u okolini bila je zajednička nit vlasnika i arhitekte. U unutrašnjosti, glavni životni prostor je otvoren sa dosta svetlosti.

Pogled iz kupatila
Pogled iz kupatila

Drvo je materijal broj jedan. Ono dominira kućom. Kuća je zdrava, svežaa i moderna a opet je urađena u stilu kakav se unazad vekovima koristio na prostoru Polinezije. 90% drveta primenjenog za izgradnjiu kuće na ovom koralnom grebenu potiče sa prostora Polinezije. To je drvo koje je raslo na ovim vulkanskim stenama i koje je otporno na vremenske uslove koji ovde vladaju.

Spavaća soba
Spavaća soba

Materijali u kupatili su kombinacija vulkanskih stena i prirodnog drveta. Dok uživate u tuširanju i rahlađujete se u prirodnom povetarcu koji je sveprisutan u kući – možete da slušate cvrkut ptica na drveću pored kuće.

Kuća na vodi
Osnova kuće

Takođe u sklopu postojeće kuće, kao “šlag na torti” arhitekta je isprojektovao kuću na šipovima, površine – 90m2.

Radi boljeg ugođaja deo poda je urađen u staklu kroz koje se pruža pogled na koralni greben sa mnoštvom raznolikih egzotičnih riba.

Pogled u unutrašnjost kuće na vodi
Pogled u unutrašnjost kuće na vodi

Pogled na kuću iz vode
Pogled na kuću iz vode