Kuća u Japanu

by | April 27, 2018

LOKACIJA: Osaka, Japan
KONSTRUKCIJA: drvo
POVRŠINA PARCELE: 156.22㎡
STAMBENA POVRŠINA: 115.20㎡
PROJEKTANT: Masatoshi Hatamoto, Flame planningoffice
FOTOGRAFIJE: Yohei Sasakura from Sasa no Kurasha

Jednoporodična kuća u Osaki izgrađena je na lokaciji koju karakterišu brojne specifičnosti i problemi koje je trebalo savladati. Pre svega, teren pod nagibom zahtevao je promišljeno rešavanje pristupa kući.
002
Uz južnu ivicu parcele nalazi se ulica koja je izdignuta u odnosu na kotu terena same parcele. Ulaz u kuću orijentisan je prema njoj, a pristup je rešen stepenicama koje vode do ulaznih vrata. Pored stepenica, uz samu ulicu, postavljen je plato sa parkingom.

003

Članak se nastavlja posle reklama

Osim specifičnog terena, velika gustina izgrađenosti je, pored neophodnosti da se raspoloživi prostor maksimalno iskoristi, nametnula izazov da se očuva privatnost unutar kuće.

004
Kako je unutrašnjost objekta u prizemlju vidljiva sa ulice, da bi se privatnost stanara što manje ugrozila, u njemu su organizovane zajedničke prostorije namenjene dnevnim aktivnostima. Na spratu su smeštene prostorije privatnog karaktera.

005

Članak se nastavlja posle reklama

One su dobro osvetljene preko velikih staklenih površina, ali su od neželjenih pogleda prolaznika zaštićene drvenim rešetkastim elementima na fasadi. Dva nivoa objekta fizički su povezana uskim jednokrakim stepeništem, a vizuelno galerijom smeštenom uz njega.

006

Članak se nastavlja posle reklama

Prostorije na spratu, sa izuzetkom spavaće sobe i toaleta, osmišljene su kao otvoren, fleksibilan prostor. Dečji prostor za igru, radna soba, prostor za čitanje i soba za goste su namene kojima se ovaj prostor može prilagoditi.

007

Članak se nastavlja posle reklama

008

 

Članak se nastavlja posle reklama

JOŠ SAVETA NAĆI ĆETE U NOVOM BROJU MAGAZINA BRAVACASA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: casadesign.rs