Mešavina stilova i zlatni detalji

by | May 24, 2014
Mešavina stilova

Boje ebanovine u odsjaju stakla, kombinacije zlata i egzotičnih motiva, igra ”toplog i hladnog”, ”ženska” elegancija i ”muška” odlučnost – evo kako da u stanu besprekornog izgleda uklopite klasičan i moderan stil.

Mešavina stilova slika 1

Ovde vidimo trpezariju kojom dominira ovalni sto (230x130x75 cm) od stakla i hromiranog metala, oko kojeg su postavljene dve crne stolice od ojačanih vlakana stakla i dve bele stolice iz 1969. godine. U pozadini je četvorodelni zlatnožuti paravan, ukrašen listićima i cvetovima kamelije. Umesto parketa upotrebljen je brodski pod, a tepih boje šafrana, ispod stola, lepo se slaže sa zlatnim paravanima.

Mešavina stilova slika 2

Dnevna soba odvojena je od spavaće kliznim, zamagljenim staklenim vratima, dok su trpezarija i kuhinja odvojene transparentnim staklenim, kliznim vratima na pruge, što stvara utisak samo delimične odvojenosti dva prostora.
Između trpezarijskog i dnevnog dela, nalaze se crni i beli lakirani ormari na kojima su interesantne lampe koje podsećaju na kamen od stakla, pa se tako i zovu – Stone of Glass.

Mešavina stilova slika 3

Na slici je beli lakirani aluminijumski nosač sa policama od stakla (160x44x126 cm). Na gornjoj polici stoje srebrni svećnjaci i vaza od čelika, koji su u kontrastu sa keramičkom posudom smeštenom između njih.

Mešavina stilova slika 4

U dnevnom boravku jasno se uočava dinamičan odnos crnih i belih zidova, koji ublažava tepih boje šafrana. U prvom planu je poluležeća stolica Pietra Arosia, pored koje se nalaze crni puf tabure i stočić prečnika 100 cm i visine 30 cm, od hromiranog metala i stakla. Pored ulaznih vrata okačene su dve četvrtaste lampe od stakla, koje svojim izgledom ”najavljuju” stil uređenja čitavog prostora.

Mešavina stilova slika 5

Na slici se vidi kauč presvučen kožom, iznad kojeg se na zidu nalaze tri crno-crvene slike u zlatnim ramovima. Dva stočića u obliku cilindra sa površinom od zamagljenog stakla, smeštena su na ručno rađeni tepih. Neobičan ukrasni predmet u ovom prostoru je prelakirana keramička noga.

Na zid, između dva prozora, postavljeno je ogledalo u kojem se ogleda trpezarijski prostor. Ispred ogledala je četvrtasti sto, sa nogarama od čelika i gornjom površinom od ebanovine.

Interesantan spoj čine moderan luster sa pet visećih elemenata od čelika i stakla i egzotična crna prelakirana kineska stolica iz XIX veka sa skulpturom Bude u pozadini. Crna lampa sa abažurom u obliku polulopte i dva puf taburea od veštačkog platna i konjske dlake čine skladnu celinu.

Mešavina stilova slika 6

Deo za ručavanje u kojem kontrast crno-belo umiruje prirodna boja drveta. Kuhinja je od dela za ručavanje odvojena crnim zidićem uz koji stoje beli sto i stolice od drveta.

Mešavina stilova slika 7

Polica je od  čelične hromirane konstrukcije, dok su pojedine pregrade prekrivene kapcima od brestovine.

Mešavina stilova slika 8

Stroge, ravne linije kuhinje ublažava beli poluloptasti luster iznad stola. Iza niskog crnog zida je kuhinjski deo, minimalistički i moderno uređen. Pod u kuhinji obrađen je belom keramikom, dok su kuhinjski elementi od čelika i metala. Kuhinjski deo opremljen je sudoperom Washing Unit, koju je dizajnirao David Lewis. Iz iste serije su i frižider i šporet, iznad kojeg je cevasti aspirator Futura (120×39 cm).

Mešavina stilova slika 9

Na slici  se vidi deo spavaće sobe i u prvom planu je fotelja Moon, čija je prelakirana struktura presvučena kožom. U interesantnom velikom ogledalu na zidu ogleda se kamin u stilu Luja XVI na kojem su žute kineske vaze. Umesto parketa, u spavaću sobu postavljen je brodski pod.

Mešavina stilova slika 10

Crno-beli bračni krevet je sa lakiranom osnovom. Dušek je prekriven lanenim čaršavom i ekološkom crnom jambolijom. Iza kreveta je ugrađen plakar sa šest kapaka, čiji su frontovi crno-beli reflektujući. Pored kreveta se nalaze male, crne, prelakirane komode Gioia sa metalnim ručkama i nogaricama. Pored prozora je bela lampa Pascal. Na jednoj komodici nalazi se crna lampa Flash, proizvedena u ograničenim količinama. Drveni venecijeneri su iz Ikee.

Mešavina stilova slika 11

U kupatilo se ulazi iz spavaće sobe. Prostorijom dominira elegantna grafitna boja poluporcelanskih pločica. Pod je obrađen pločama 30×60 cm, a zid Mosaico pločicama. Dva bela klasična lavaboa sa slavinama nalaze se ispod ogledala, istog dizajna kao i ono u spavaćoj sobi. Iznad njih se nalaze po dve staklene svetiljke. U ovom kupatilu najupečatljivija je hidromasažna tuš-
-kabina, koja zaklanja WC šolju i bide od direktnog pogleda. Kabina je obložena hrastovim drvetom i ima kristalna vrata.

Mešavina stilova slika 12

Na slici se još vide i hromirani držač peškira i bela lakirana stolica koju je dizajnirao Fhilippe Starck.

Pripremila: Eleonora Crisci
Foto: Enrico Conti
Tekst: Barbara Gerosa