Najstrože čuvani objekti na svetu

by | July 18, 2014
Objekti sa ogromnim obezbedjenjem

Neka od ovih mesta će vam izazvati osećaj jeze, a neka će vas pivući svojom misterijom. Ipak, ono što je karakteristično za sve je da imaju ogromne mere bezbednosti koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. 

Bezbednost je jedna od ključnih stvari za čovečanstvo. Moćne države sveta mnogo pažnje posvećuju ovom problemu, dok postoji mnogo onih koji se na sve moguće načine trude da provale bezbedonosne sisteme i pristupe strogo čuvanim podacima.

Na svetu postoji samo nekolicina mesta sa maksimalnim obezbeđenjem, a mi vam ovom prilikom predstavljamo deset.

Dumsdej sid (Doomsday Seed) trezor na Svalbardu

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 2

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 2

Kada su svetski lideri i naučnici shvatili da bi pojedini naučno-fantastični scenariji mogli da se pretvore u apokalipsu, ideja da se napravi specijalan trezor koji bi pomogao da čovečanstvo ponovo stane na noge je bila sasvim razumljiva.

Smešten je na jednom od ostrva u Severnom moru, na samom severnom polu. U njemu se nalazi preko 250 miliona useva semena, a ovo mesto je toliko obezbeđeno da mu čak ni topljenje leda ne može ništa.

Fort Noks

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 3

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 3

Ovo je svakako jedno od najčuvenijih mesta na planeti. Prema poslednjim procenama, pretpostavlja se da je tu smešteno više od hiljadu tona zlata. Međutim, to nije jedina vrednost koja se čuva u Fort Noksu. U njemu se nalaze i veoma vredni istorijski artefakti poput Magna karte i američke Deklaracije o nezavisnosti.

Ono što ga čini nedodirljivim je zlatni svod koji se nalazi ispod njega. Tu su smeštena vrata od 22 tone koja su otporna na eksploziv. Da bi se vrata otvorila, potrebna je šifra koju deli 10 osoba.

Planina Čejen

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 4

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 4

Ovaj kompleks je izgrađen za vreme Hladnog rata. Bio je centar Komande vazduhoplovne odbrane Severne Amerike. Iako je NORAD pomeren na drugu lokaciju, ovo je ostalo jedno od najčuvanijih mesta.

Tunel je zaštićen granitom, a postoje i zasebne zgrade u samom kompleksu čiji zidovi mogu da apsorbuju napad elektromagnetnim pulsom, koji bi mogao da uništi računarski sistem.

Oblast 51

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 5

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 5

Iako možda niste pristalica verovanja da postoje NLO objekti i teorije zavere koja se tiče postojanja vanzemaljaca, sasvim smo sigurni da ste bar jednom u životu čuli za bazu nazvanu Oblast 51.

Cela fama vezana za ovu bazu je u tome što se ona ne može lako pronaći. U njenoj okolini zabranjen je čak i vazdušni saobraćaj.

Tajna grobnica mormonske crkve

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 6

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 6

Ono što je zanimljivo u vezi sa ovim grobnicama je to da je sve toliko obavijeno velom tajni da je samo nekoliko ljudi uopšte čulo za njih.

Prema predstavnicima ove crkve, tu se nalaze geološki i istorijski zapisi. Mnogi tvrde da se unutra nalaze posebni senzori za pokret i toplotu, a sve je opremljeno tako da može da odoli i razornim zemljotresima.

Banka saveznih rezervni u Njujorku

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 7

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 7

S obzirom da se u ovoj zgradi nalazi 25 odsto svetskog zlata, velike mere obezbeđenja se svakako podrazumevaju. Ako je neko imao nameru da je opljačka, neka razmisli još jednom.

Ova zgrada je duboka 24 metra ispod zemlje, i dodatnih 15 metara ispod nivoa mora. Oko nje neprestano kruže oklopna vozila, a oni koji je čuvaju su dobro obučeni snajperisti.

Er fors 1

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 8

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 8

Ovaj službeni avion predsednika SAD posebno je impresivan kada je u pitanju elektronika. Poseduje 85 telefona, radio stanicu, računare i 19 televizora. Letelica ima mogućnost da i u toku leta primi gorivo. U njemu se nalazi potpuno opremljena apoteka kao i mini operacioni sto, zajedno sa doktorom koji uvek putuje sa predsednikom.

Avion je sposoban da leti kroz kontaminirane zone, u slučaju nuklearnog napada, a radare može da izbegne sa lakoćom.

Alkatraz

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 9

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 9

Ovaj zatvor je bio jedan od najčuvanijih kaznenih ustanova na svetu, a u njemu su boravili najokrutniji kriminalci i teroristi koji su bili smešteni u ćelijama od betona.

Ogromna čelična vrata i dan danas postoje, a veliki broj čuvara obezbeđuje bivši zatvor koji je zatvoren 1963. godine. Danas Alkatraz služi kao velika istorijska i turistička atrakcija.

Garaža Bold Lejn

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 10

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 10

Iako je garaža, to je takođe jedno od najčuvanijih mesta na svetu. Ukoliko želite da uđete u nju, prvo vam treba karta koja na sebi ima specijalan bar-kod. Kada parkirate automobil, uključuju se senzori na pokret koji će u svakom trenutku aktivirati alarm ukoliko se desi nešto dok vozač nije tu.

Garaža poseduje i sistem koji može da za nekoliko sekundi zaključa čitav objekat. Mnogi od sigurnosnih sistema nisu poznati široj javnosti, ali oni obezbeđuju mir bez ijednog incidenta više od decenije.

Hevn Ko

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 11

Objekti sa ogromnim obezbedjenjem slika 11

Ukoliko tražite najbolju zaštitu za čuvanje podataka, onda se obratite ovoj kompaniji koja se nalazi negde u Severnom moru.

Da bi ste joj prišli morate da budete član britanske kraljevske porodice koja je i jedan od investitora, ili član autorizovanog osoblja.

Izvor: telegraf.rs