Ostrva i poluostrva u jednom prostoru

by | May 4, 2014
Dnevni boravak

Dobar izbor materijala i boja mogu sasvim da promene prostor u kojem živite. Pogledajte kako smo uredili stan od 120 kvadrata i kuhinju učinili srcem ovog doma.

Zahvaljujući malim, ali strateškim, potezima dizajnera prostora klasičan stan sa dve spavaće sobe, dva kupatila, velikom kuhinjom i svetlim dnevnim boravkom postao je još lepši i komotniji. Primenjena rešenja učinila su da prostor izgubi svu rigidnost i učini se prostranijim i funkcionalnijim.

Cilj projekta bio je da se najvažniji delovi stana osveže takozvanim “ostrvima” koja se smeštaju u centar prostorija. Ona se povezuju sa okolnim prostorom i najzabačenijim delovima stana, koji bi inače ostali neiskorišćeni.

Najinteresantnije rešenje u dnevnom boravku je razdvajanje velikog kauča na dva manja, leđima okrenuta jedan drugom. U trpezariji se nalazi veliki sto koji je sastavljen od dva ista stola različitih boja, a tu je i uska, ali dugačka, niša iz koje se vidi dnevni boravak.

U spavaćoj sobi krevet je na sredini prostorije, a iza nje je smešteno veliko kupatilo sa hidromasažnom kadom i ostalim elementima koji će vam pružiti pravi SPA užitak.
Ovaj veliki prostor krase predmeti koje su osmislili svetski poznati dizajneri.

Ovako izleda dnevni boravak ukoliko ga gledate iz kuhinje. Na sredini se nalazi divan Blo (Désirée) presvučen lanenim materijalom, sastavljen od više sedećih jedinica sa naslonima, rukonaslonima i tabureima.

Pored, na stočiću Dan (De Padova) stoji lampa Shogun koju je dizajnirao Mario Botta (Artemida), izrađena od lakiranog metala, crno-bele boje. S druge strane divana je podna lampa Fortuny (Pallucco) dizajnirana 1907. godine. Osmislio ju je Mariano Fortuny y Madrazo; postolje, kojem možete da regulišete visinu, sačinjeno je od metala, kao i difuzor bež boje koji može da se okreće.

Stolovi u trpezariji pripadaju seriji Lim (MDF Italia), dok je luster model Big Bang (Foscarini). Plazma TV Panasonic okačen je na zid; autor slika je Giorgio Vicentini (L’Affiche).

Dnevni boravak slika 1

Vidimo bočni prikaz “ostrva” kreiranog od divana Blo (Désirée) sa dekorativnim jastučićima presvučenim narandžastom svilom (Baco) i crno-belim (Gervasoni) platnom.
Na prozorima se, da bi se prigušilo svetlo, nalaze drveni venecijaneri iz Ikeine ponude.

Dnevni boravak slika 2

Levo i desno od plazma TV-a (Panasonic, 52 inča) postavljeni su zvučnici u obliku stubova, između kojih se nalaze crno-beli taburei i skroz desno sedalica presvučena kožom.

Dnevni boravak slika 3

Ovde  bolje vidimo pojedine elemente u dnevnom boravku: divan Blo (Désirée), stočić Dan (De Padova), stona lampa Tizio (Artemida) delo autora Richarda Sappera. U samom dnu prostorije su nesvakidašnje dizajnirana vrata koja dopiru do plafona, a presvučena su bakrom (KME u saradnji sa italijanskim Institutom za bakar). Kvaka je od crnog polikarbonata Fedra (Enrico Baleri, Kleis).

Stolica od trešnjinog drveta Zig-Zag, koju je dizajnirao Gerritt Thomas Rietveld, naslonjena je na zid koji deli kuhinju i dnevni boravak. Stolice Superleggera oko trpezarijskog stola dizajnirao je Gio Ponti, 1957. godine(proizvodi Cassina).

Trpezarija

U delu dnevne sobe koji služi kao trpezarija postavljena su dva kvadratna stola (model Lim, 140x140x73,5 cm) koji, po potrebi,  mogu da se sastave. Izrađeni su od sjajnog aluminijuma, dok im je površina lakirana u crnoj i narandžastoj boji.

Dizajnirao ih je Bruno Fattorini (MDF Italia). Iznad stolova vise lampe od metakrilnih traka u beloj i antracitsivoj boji – reč je o modelu Bing Bang koju su dizajnirali Enrico Franzolini i Vincente Garcia Jimenez za Foscarini.

Crne vaze na stolu su od duvanog stakla (Armani Casa), a skulptura smeštena između dva prozora sačinjena je do metala (Francesco Bocchini, L’Affiche).

Dnevni boravak slika 5

U dnu dnevnog boravka, levo od TV-a, postavljena je svetleća polica Light-Light koju je dizajnirala Nanda Vigo za Glas (160x24x10 cm). U prvom planu dominiraju kockasti taburei presvučeni materijalima različitih dezena (B&B Italia). Na jednom od njih nalazi se oval od rostfraja (Alessi), a iznad njega, na polici, crna vaza (Armani Casa).

Kuhinja slika 1

Uzak i dugačak otvor u zidu obložen mozaičkim pločicama (2×2 cm) iz kolekcije Smalto (Bisazza), povezuje prostor dnevnog boravka sa kuhinjom.

Kuhinja slika 2

Vidimo prijatnu i funkcionalnu kuhinju. Veliki prozori omogućavaju prodor dnevne svetlosti, što prostoru daje posebnu toplinu. Za uređenje je izabrana moderna kuhinja Hi-Line (proizvodi Dada Cucine, dizajn Ferruccio Laviani) sa lakiranim i sjajnim elementima maslinastozelene boje sa površinama od inox čelika.

Deo sa ugradnim šporetom smešten je u samom centru kuhinje, a iznad njega je aspirator. Okrugli sto, model Ice Beam, dizajnirao je Piero Lissoni, a sačinjen je od belog kristala (prečnik 180 cm). Tu je i rotirajuća stolica Life (Calligaris) od sjajnog aluminijuma i nepromočivog tekstila.

Deo kuhinje

Pod oko kuhinjskih elemenata obložen je pločicama Ceramica Vogue (Interni, 10×10 cm), dok je ostatak podne površine obložen parketom slaganim po principu “riblje kosti”, obrađenim na “alla francese” način.

Kuhinja slika 3

Impozantni luster Zoe dizajnirao je Sandro Santantonio (La Murrina). Okrugle kutije su deo Alessijeve ponude, dok je svećnjake od porcelana proizveo Gervasoni.
Kreativni kutak u kuhinji: pozadina poput školske table i radijator Cubo (Officina delle Idee), stolica za decu, dizajn Arne Jacobsen (MC Selvini).

Krevet

Krevet Le Notti koji je dizajrnirao Claudio Silvestrin (Mobileffe) smešten u središte prostorije. Konstrukcija ovog kreveta je od drveta, u “wenge” finišnoj obradi, uzglavlje mu je od stakla i ima funkciju svetlećeg tela (300x266x90 cm). Posteljina je od češljanog lana (120% Lino), prekrivač na pruge je model Society, dezenirani prekrivač od Parentesi Quadra, dok su svileni i plišani jastučići deo ponude Baco. Na podu vidimo prostirku Gervasoni.

Krevet sa baldahinom

Krevet sa baldahinom Aluminium Beds (MDF Italia), tepih Gervasoni, stolica Tipi (Eero Aarnio, MC Selvini). Na krevetu je posteljina Fazzini, prekrivač Parentesi Quadra, tabure je iz B&B Italia, venecijaneri iz Ikee, lutke i jastuci
Pups, zvučnici Oh by Tutondo.

Tuš kabina

Ugaona tuš kabina Shower Temple (Pharo) sa polukružnim vratima od stakla, hidromasažerima, saunom i sklopivim sedištem i naslonom. U ovoj kabini možete da priuštite sebi aroma i hromoterapiju.

Pod je obložen satiniranim pločicama boje mandarine iz serije Interni (Ceramica Vogue, 20×20 cm).

Komad nameštaja

Komad nameštaja sa dve fioke (Mobileffe) na čijoj površini se nalazi skulptura od lakirane keramike (L’Affiche). Na suprotnom zidu nalazi se kada sa hidromasažerima Clessidra od Glasa, obložena drvetom, “wenge” obrada (180×80 cm).

Kupatilo

Kupatilo je sa lavaboima i komodom od mahagonija sa fiokama (Pozzi Ginori, 180x46x83 cm). Česme su Zucchetti (Isy Arc);  ogledalo je dizajnirao Claudio Silvestrin, i rasprostire se po čitavoj površini gornjih elemenata namenjenih za odlaganje peškira i kozmetičkih proizvoda. Reč je o modelu I Massi (Glas, 201x19x83 cm).

Lampe Aggregato Stelo sa sferičnim abažurom od belog opala dizajnirali su Enzo Mari i Giancarlo Fassina za Artemidu. Drveni sušač za peškire Nemo deo je ponude Armani Casa, a peškiri su iz kolekcije Carrara.

Priredila: Eleonora Crisci
Foto: Tiziano Sartorio
Tekst: Michela Orefice