Ren građevina – arhitektonska ikona Šangaja

by | November 8, 2013
Ren zgrada

Na Svetskoj izložbi u Šangaju pre tri godine predstavljen je arhitektonski projekat Ren građevine – hotela, sportskog i kongresnog centra, koji treba da postane novi simbol te kineske metropole.

Iako su planovi razrađeni do tančina, izgradnja ove „kineske Ajfelove kule“, čiji je idejni tvorac danski arhitektonski biro BIG Bjarke Ingels Group, još nije započeta.

Principi Jing i Jang Arhitektonska ikona Šangaja

Članak se nastavlja posle reklama

Zdanje izgleda poput slova „ren“ i predstavlja dve građevine koje se spajaju pri vrhu; jedna simboliše ljudsko telo, a druga um. Oblikom i namenom građevina Ren poštuje principe Jinga i Janga, kao i pet osnovnih principa filozofije feng šuija.

Poput kineskog simbola

Unutar dela građevine koji simboliše telo i koji osnovom polazi iz vode trebalo bi da budu smešteni sportski centri, dok će se u drugoj zgradi sa osnovom na kopnu, u skladu sa simbolikom uma, nalaziti kongresni kapaciteti.

Članak se nastavlja posle reklama

Dva zdanja spajaju se na vrhu, gde će biti smešten hotel sa 1.000 soba.

Ren noću

Članak se nastavlja posle reklama

„Ren“ (人) je kineski simbol, grafički prikaz „čoveka koji hoda“. Prevodi se kao „osoba“ ali i „narod“, zato se ovo zdanje smatra zgradom posvećenom kineskom narodu koji „korača u budućnost“, a sama građevina, iako nije završena za Expo 2010, unapred je postala simbol Šangaja.

Pogledajte kako izgleda Ren zgrada (video): 

Članak se nastavlja posle reklama

Izvor: archi-artcode.blogspot.com