SKULPTURA ZA STANOVANJE

by | October 14, 2021

 

Stambena zgrada u Melburnu, koju je projektovao studio ARM Architecture, dokazuje da upečatljive složene forme nisu rezervisane samo za javne objekte.

Višeporodične stambene zgrade nesumnjivo su najzastupljeniji tip stambenih objekata u celom svetu. U skladu sa njihovom namenom i rasprostranjenošću, najčešće ih karakteriše vrlo jednostavna, obična arhitektura. Ipak, zgrada pod nazivom Orbis nikako se ne uklapa u ovaj stereotip.

 

Ono po čemu ona odstupa od izgleda tipične građevine ravnih zidova isprekidanih pravougaonim prozorima jeste zaista nesvakidašnja fasada. Zahvaljujući njenoj dinamičnoj formi i oblozi od poliranog metala, ceo objekat više podseća na skulpturu nego na stambenu zgradu.

Fasada obložena panelima u boji zlata izgleda kao da su u meku ravnu površinu utisnute sfere, ostavljajući za sobom udubljenja različitih veličina. Od ovakve forme odstupaju dve tačke, koje su naglašene isturenim sferama priljubljenim uz fasadu – jednom u prizemlju, gde je tako istaknut ulaz u objekat, i drugom na nivou petog sprata, gde su u sferi smeštene terase.

Lobi u prizemlju karakteriše isti vizuelni identitet kao i fasadu – dinamična igra ravnih i zakrivljenih, mat i sjajnih površina. Vizuelna veza sa fasadom uspostavljena je i u stanovima, izborom kvaka i ostale galanterije od metala iste boje kao fasadna obloga.

Ova sedmospratna zgrada prostire se na 5.000 m2 i obuhvata dva tipa stambenih jedinica – stanove od 55 m2 sa jednom spavaćom sobom, i penthause sa dve spavaće sobe koji raspolažu površinom od 78 m2. Glavni cilj arhitekata studija ARM Architecture bio je osmisle objekat koji će doprineti vizuelnom identitetu ovog dela grada, a budućim stanarima obezbediti najviši kvalitet stanovanja. Prvi cilj postignut je oblikovanjem fasade, a drugi funkcionalnom organizacijom, raskošnim dimenzijama stanova u odnosu na sobnost, ugradnim nameštajem za odlaganje, garažom za bicikle, ali i energetski efikasnim rešenjima – gasnim kotlom za pripremu sanitarne tople vode i dvostrukim izolacionim staklima.


Tags: