Sledeća stanica: pametni dom!

by | 23 septembra, 2015

Pametni telefon, pametni sat, pametni frižider… Sledeće je – šta? Pametna kuća, ceo pametni dom! U ovakvom pametnom domu će budilnik aktivirati sve i svašta, u zavisnosti kako programirate kuću. Na primer, kada se probudite, budilnik će automatski uključiti aparat za kafu.

Samsung, koji je od prošle godine vlasnik firme Smart Things, predstavio je koncept pametnih senzora koje je od 10. septembra pustio u prodaju u SAD, a do kraja godine se planira lansiranje u nekoliko evropskih zemalja.

Naime, novi sistem senzora integriše kamere, svetla, brave i termostate a vlasniku šalje i poruke ako negde curi voda. Osnovni uređaj je sličan ruteru a košta 99 dolara, dok pojedini senzori koštaju od 30 do 50 dolara. Ako se detektuje da curi voda ili se oseti dim, vlasniku stan (centralni uređaj) pošalje SMS.

Ako vam se činilo da su stanovi iz filma “Demolition Man” ili drugih sci-fi filmova daleka budućnost, nemojte tako misliti. Uskoro ćete možda živeti u njima! Jedini problem, kao i sa svim IT stvarčicama je… koliko će biti otporni na hakere?