STAKLENA ZMIJA NA KAMENU

by | December 5, 2021

Galleria je prvi i najveći južnokorejski lanac robnih kuća, osnovan 70-ih godina prošlog veka, koji je tokom decenija očuvao i utvrdio svoju poziciju lidera na tržištu u ovoj azijskoj zemlji. U novom gradu Gwanggyo, nadomak Seula, prošle godine otvorena je šesta po redu Galleria robna kuća.

Pozicionirana u mladom urbanom centru, okružena stambenim soliterima, robna kuća se uselila u novoizgrađeni objekat čiji projekat potpisuje čuvena arhitektonska firma OMA.

Nova zgrada robne kuće predstavlja slobodnostojeći objekat kubične forme. Prema ovom opisu, uz činjenicu da je okružena soliterima, moglo bi se pomisliti da je reč o nenametljivoj zgradi koja nema kako da se istakne u svom okruženju. Međutim, zahvaljujući originalnoj fasadi, Galleria baca u senku sve što se oko nje nalazi. Naime, fasadu oblaže kameni mozaik upečatljive teksture, koji glavnom volumenu daje grub, monolitan izgled. Toj masi suprotstavlja se prozračna struktura u vidu izlomljenih staklenih površina, koje obavijaju zgradu poput zmije koja se sunča na kamenu.

Na krovu robne kuće nalazi se bašta, a „staklena zmija“ zapravo predstavlja rutu koja je spaja s javnom površinom. Na taj način, tradicionalna robna kuća dopunjena je novim programom, koji ujedno doprinosi kvalitetu čitavog urbanog područja. Izlomljene staklene površine koje izlaze iz ravni fasade, osim što samom objektu daju nesvakidašnji i atraktivan izgled, omogućavaju i vizuelnu vezu između spoljašnjeg i unutrašnjeg prostora: sadržaji unutar zgrade vidljivi su prolaznicima na ulici, dok posetioci kroz njih imaju priliku da dožive Gwanggyo iz drugačije perspektive.


Tags: