SVETSKI POZNAT PROIZVOĐAČ SATOVA U SVETU ARHITEKTURE

by | February 22, 2022

Švajcarski proizvođač luksuznih satova Audemars Piguet angažovao je poznatu firmu BIG na izgradnji proširenja svog istorijskog sedišta. Novoizgrađeni objekat biće muzej, a osmišljen je kao paviljon koji se na fantastičan način uklapa u pejzaž i prirodno se nadovezuje na postojeće objekte.

Audemars Piguet je porodična švajcarksa firma koja ima viševekovnu istoriju proizvodnje satova. Osnovana još 1875, ova kompanija je danas jedini proizvođač luksuznih satova koji je i dalje u vlasništvu porodice osnivača. Tradicija je, dakle, jedna od najvažnijih komponenti brenda, te se u tom duhu sedište kompanije nalazi tamo gde je i nastala, u švajcarskom selu Le Brassus. Međutim, držanje koraka s vremenom svakako je jedan od bitnih faktora uspeha kompanije. Zbog toga je uprava Audemars Piguet odlučila da na proširenju svog istorijskog sedišta angažuje jednu od trenutno najaktuelnijih arhitektonskih praksi, dansku kompaniju BIG.

Nazvan Maison des Fondateurs, dodatni objekat predviđen je da bude muzej u kojem posetioci mogu da se upoznaju s brendom Audemars Piguet. Prilikom proglašenja predloga firme BIG za pobednički projekat na konkursu, Jasmine Audemars, predsednica upravnog odbora kompanije Audemars Piguet, istakla je da njihov predlog savršeno predstavlja vezu između brenda i njegovih korena, ali i njegov nezavistan i avangardni duh.

BIG-ov tim arhitekata je muzej Maison des Fondateurs osmislio kao paviljon u obliku isprepletene spirale. Ona vodi posetioce kroz istoriju brenda Audemars Piguet, kroz linearnu sekvencu različitih prostora – od ulaza, preko launž zona, galerija i radionica, pa sve do stare zgrade u kojoj je smeštena radionica u kojoj je sve i počelo. Staklene fasade s minimalnim modernim detaljima, a iznad svega zeleni krov koji je stvorio utisak da se spirala izdiže iz terena, učinili su da se objekat savršeno uklopi u okolni pejzaž.

 

Tags: