Svi spomenici koje Islamska država sruši rekonstruisaće 3D štampač

by | September 28, 2015

Bilo vam je strašno da vidite uništavanje spomenika u Siriji i Iraku? Još ne možete da zaboravite Bude iz Bamijana? Ne brinite, za Nimrud, Mosul, Palmiru… gradove koji su postali žrtve terorističke Islamske države, spas stiže iz trodimenzionalnih štampača.

DSCN5034

Bel Šaminov hram u Palmiri, Sirija, uništen 2015.

Članak se nastavlja posle reklama

Stručnjaci rade na očuvanju ugroženih veličanstvenih građevina pomoću digitalne tehnologije.

Slike vandalskih scena rušenja kulturnog blaga, nakon što je palo u ruke terorista iz kalifata, zgrozile su svet. Stručnjaci su već razvili složenu tehnologiju: neki od artefakata i zgrada već su skenirani u tri dimenzije i pripremljeni tako da će moći da se obnove do najsitnijeg detalja, a istraživački tim arheologa s Oksforda i Harvarda nastavlja akciju.

U ovoj godini podeliće 5.000 3D kamera na Bliskom istoku kako bi vojnici i humanitarni radnici snimili što je moguće više kulturnog blaga u kriznim područjima. Planirano je da se napravi baza od milion fotografija.

Članak se nastavlja posle reklama

800px-BamyanBuddha_Smaller_1

Buda iz Bamijana 1977. Na osnovu fotografija je moguće napraviti modele koji se skeniraju i onda se odštampaju, tako da postoji nada i za već uništene spomenike. Oni koji se sada skeniraju će biti rekonstruisani do u detalj. Bude su uništili talibani u martu 2001.

Članak se nastavlja posle reklama

“Kada digitalizujemo spomenike, biće zauvek zaštićeni od vandala i terorista”, kazao je za “Times” Rodžer Mičel iz Oksfordskog instituta za digitalnu arheologiju.

Izvor dela teksta: 021.rs

Članak se nastavlja posle reklama