Žuto u 60 m²

by | July 12, 2014
Žuto

Neuobičajena visina plafona u ovom stanu inspirisala je arhitektu Cristiana Volpija da osmisli zanimljiv i komforan prostor iako je na raspolaganju imao mali broj kvadrata u osnovi.

Ono što je interesantno i neobično u stanu jeste stepenasta visina. Na različitim nivoima nalaze se krevet, prolaz i garnitura za sedenje. Ukupna površina stana (računajući i galeriju) iznosi svega 60 m².

Žuto slika 1

U ovom prostoru najupadljivija je drvenarija od tamne, lakirane hrastovine. Ormari, police, pod, pa i samo potkrovlje napravljeni su od ovog materijala.

Žuto slika 2

Radni deo sastoji se od pisaćeg stola postavljenog uz zidnu policu, karakterističnu po mogućnosti rotiranja, zatvaranja i otvaranja u zavisnosti od potrebe.

Žuto slika 3

Fotografija prikazuje pogled ka kuhinjskom delu. Oko stola neobičnog oblika (Corian, Dupont) nalaze se stolice iz Cesar salona. Uz žutu boju u kuhinji se javljaju i svetle nijanse drveta. Na potpuno belim zidovima, jedva primetno naziru se cigle i blokovi kamena karakteristični za tradicionalne rimske građevine.

Žuto slika 4

Na slici vidite ceo stan: radni deo i potkrovlje sa krevetom, dok je ispod garnitura za sedenje. Upadljiva narandžasta boja nameštaja (serija Havana iz Futura) savršen je kontrast tamnom hrastovom drvetu, upotrebljenom za izradu parketa, polica i plafona. Kauč i fotelje nalaze se ispod najnižeg dela potkrovlja. Stepenište za galeriju, od hrastovog drveta, konzolno je postavljeno uz beli zid od opeke.

Žuto slika 5

U kupatilu je neobična, mnogougaona kada od cementa i mozaik pločica Bisazza. Radijator (Acova) deli prostor za kupanje od dela sa lavaboima, ispod kojih se nalazi drveni ormarić za peškire.

Žuto slika 6

Za osvetljenje su upotrebljene svetiljke AT1P i AT1F (FontanaArte) postavljene iznad ogledala, ugradne lampe u plafonu, i osvetljenje u centralnom delu kupatila na linijskom čeličnom nosaču.

Tekst: Monique Mizrahil
Foto: Andrea Vierucci