Uređenje doma: Čitateljke nam otkrivaju gde pronalaze inspiraciju

by | July 9, 2023
Uređenje doma: Čitateljke nam otkrivaju gde pronalaze inspiraciju

Razgovarali smo sa čitateljkama magazina Brava Casa, a one su nam otkrile gde pronalaze inspiraciju u uređenju svog doma.

Uređenje doma: Gde pronalaze inspiraciju naše čitateljke

Uređenje doma: Instagram konkurs „Najlepši kutak u domu“

L&K DIZAJN

View this post on Instagram

 

A post shared by L&K dizajn (@lk_dizajn)

Kako je Bravacasa časopis koji se čuva i čijim se člancama i fotografijama uvek rado vraćam, jasno je gde najčešće i pronalazim inspiraciju, jer nisam ljubitelj Pinteresta. U ruci upravo držim primerak iz 2009. godine kada su kivi-zelena i ljubičasta bile aktuelne, pa sam pri opremanju ovog stana, u koji smo se uselili 2010. god, provukla zelenu u vidu detalja (jastučići, činije, vaze, svećnjaci).

Članak se nastavlja posle reklama

Izdvojila bih kamin od stirodura koji bukvalno svako da napravi svako, sa svojih deset prstiju, za manje od 20 evra. Zapravo, model koji je sada u dnevnom boravku je drugi po redu, jer se prvi izgustirao. Ne mogu ni ogledalo u trpezariji da izostavim. Tu mi je trebala pomoć tate i supruga oko preciznosti za uklapanje drvenih letvica, koje smo farbali sprejom i lepili na samo ogledalo.

Ovaj kutak sam izdvojila kao omiljen (mada obožavam i dečju sobu), jer se iz ove perspektive vide taj upravo kamin i ogledalo, ali i fotelja u kojoj rado odmaram čitajući i prelistavajući omiljene aktuelne, ali i stare časopise u potrazi za novom inspiracijom. Trpezarija je takođe u kadru kao srce doma koje okuplja našu četvoročlanu porodicu bez čije energije ovaj dom ne bi bio to sto jeste.

Maša Kinđer Petrić

 

View this post on Instagram

 

A post shared by masha (@masha_kindjer)

Članak se nastavlja posle reklama

Inspiraciju za uređenje doma pronalazim, inicijalno, u spoju prirode i urbanog okruženja u kom živimo. U tom procesu pomažu mi i mreže poput Pinteresta i Instagrama i naravno neprevaziđeni magazini o home dekoru poput Bravacase. I dan danas, u potrazi za inspiracijom, prelistavam italijanska izdanja ovog magazina, kupljena još davne 2000. godine, jer lepota nema rok trajanja.

Trudim se da sve ono što se nalazi u našem enterijeru ima neki smisao, neku priču, da je povezano s nekom emocijom… na primer, akril na platnu LJUBAV, koji smo, kao tad tročlana porodica, zajedno uradili i koji zauzima centralno mesto u našem dnevnom boravku podsećajući nas svakodnevno na ono najvažnije.

Članak se nastavlja posle reklama

Volim ovaj kutak jer centralnu poziciju zauzima fotelja iz suprugove porodične kuće – stara je pedesetak i više godina, a sami smo je restaurirali. Volim ga jer je on deo naše tzv. biblioteke, koja nam je oduvek bila na listi želja i od koje nismo odustali čak ni usled manjka kvadrata. Volim ga i zato što je to mesto na kojem pijem prvu jutarnju. Volim ga jer se tu nalazi jedna veoma važna poruka (zapravo stih iz pesme našeg omiljenog benda Disciplina kitchme) koju smo moja Vasja i ja pretvorile u wall art NEUKUSU TREBA REĆI NE, BILO KADA ILI BILO GDE!

Aleksandra Vučković

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandra Vuckovic (@dadaxhome)

Članak se nastavlja posle reklama

Godinama unazad kupujem časopise o uređenju enterijera, kako naše tako i strane. Pratim razne emisije o uređenju na televiziji i Youtube. U poslednjih nekoliko godina na instagramu se znatno uvećao broj HOME profila i ima dosta zanimljivog i inspirativnog sadrzaja iz ove sfere. Enterijer je nešto što me je oduvek interesovalo, iako moja struka nema veze sa uređenjem doma.

Nekako, trudim se da pratim i budem u toku s novinama, ali na kraju svoj prostor uređujem prema ličnim potrebama pronalazeći ispiraciju svuda u okruženju. Omiljeni i najveći dekor u našem stanu je kamin. Oduvek sam želela da ga imam i eto ispunila sam sebi želju. Inače, on je prva stvar koja se primeti kad se uđe u stan, a posebno je atraktivan tokom zime i zimskih praznika kad se pored njega postavi jelka.

Članak se nastavlja posle reklama

Upravo sam ovom kutku posvetila najveću pažnju prilikom planiranja. Bilo mi je važno da jedan tako mali prostor bude maksimalno iskorišćen i funkcionalan. Otvorenim policama dobila sam drugačiji izgled ambijenta, a u isto vreme i bezbroj mogućnosti za različe tipove dekora. Pored toga veliki sam ljubitelj kuvanja pa vreme često provodim u kuhinji.

Jelena Borjan Alija

Mene inspirišu zaista mnoge stvari u toku dana, to može biti pesma, cveće, moj suprug ili ćerkica. Ima dana kada sam kao prazan list papira, dok već u sledećem, kada dobijem nalet inspiracije, stvaram magiju. Možda će zvučati čudno, ali ja sam za svaki dekor u kući pomalo emotivno vezana. Svaki od tih predmeta ima neku svoju pozadinu i priču i razlog zašto je kupljen i zbog čega je baš tu. Na primer, nešto što mi baš znači jeste Klimtova slika koja krasi naš dom od samog početka, a od nameštaja bih izdvojila upravo fotelju koja se našla na vašem portalu.

Članak se nastavlja posle reklama

I ptičice na grani znaju da je fotelja upravo moj omiljeni kafe-kutak. Ukućani se šale sa mnom pa kažu kako je to “Jelenin tron”. Ali pored toga što pretežno tamo ispijam prvu jutarnju kafu, tu sam i kada čitam knjigu, kada nam dođu gosti, jednostavno to je moja mala zona komfora. Zato uvek biram svoju gospođu fotelju.

Dragana Marić

Inspiraciju često pronalazim u svakodnevnom životu, na raznim putovanjima, istorija i umjetnost me veoma inspirišu, Pinterest platforma i, naravno, BRAVACASA magazin koji je zaista riznica inspiracija za uređenje doma! Volim umjetnost i možda bih izdvojila žensku skulpturu izrađenu u gipsu, koja se često provlači kroz moje objave na IG profilu, a omiljena mi je upravo iz razloga što sam je lično izradila još davne 1993. g, u ateljeu pokojnog vajara i mentora Slobodana Dragaša,u Banskom Dvoru u Banja Luci.

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo mi je omiljeni kutak vjerovatno zato što mi kombinacija omiljenih boja, maslinovog drvceta i lagana doza rustike daju posebnu toplinu.


Borjana Božić