Brza gibanica sa jogurtom: Ručak spreman za tili čas

by | September 22, 2023
Brza gibanica sa jogurtom: Ručak spreman za tili čas; gibanica sa sirom i jogurtom

Ako želite nešto ukusno za ručak, a ne želite da potrošite puno vremena na pripremu, tu je brza gibanica sa jogurtom.

Brza gibanica sa jogurtom: Preukusna i jednostavna

Gibanica je jedno od najpoznatijih jela balkanske kuhinje i često se priprema za razne svečane prilike i slavlja. Ako imate malo vremena na raspolaganju ili ste jednostavno previše umorni i ne želite da provodite sve slobodno vreme u kuhinji, brza gibanica je odlično rešenje.

Gibanica je savršeno jelo jer je veoma prilagodljiva i raznovrsna. Njeni osnovni sastojci su tanke kore i fil od različitih sastojaka kao što su sir, spanać, krompir ili meso. Ipak, gibanica sa jogurtom je odlično rešenje ako pri ruci nemate sir, a poželeli ste se ove savršene pite. Jogurt koji se nalazi u gibanici je odličan izvor proteina i kalcijuma, pa je zbog toga gibanica dobra za održavanje mišićne mase i za zdravlje kostiju i zuba. Ne možete zamisliti ukusniji ručak

Brza gibanica sa jogurtom: Nutritivna vrednost

Gibanica sadrži od oko 350 do 400kcal po porciji. Veliki je izvor ugljenih hidrata (30-35 g po porciji) i masti (22-25 g po porciji), a takođe obiluje i proteinima zahvaljujući mlečnim sastojcima. Dakle, ovo je jelo koje će vas dugo držati sitim.

U sledećem videu možete videti jedan od načina za pripremu gibanice:

Članak se nastavlja posle reklama

@eatlikegreekwithjulie #easygreekcheesepie #cheeseturkeypie #patsavouropita #greekpie #ΜαθεΣτοΤικΤοκ #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος – EatLikeGreekWithJulie

Recept za brzu gibanicu s jogurtom

Sastojci:

  • 500 g kora za pitu
  • 4 jajeta
  • 1/2 l jogurta
  • 2 dl ulja
  • 2 dl kisele vode
  • 1 kašičica soli
  • 1kesica praška za pecivo

Priprema:

  • Sve sastojke umutiti mikserom (sem kora).
  • Odvojiti dve kore. Jednu ostaviti sa strane sa prekrivanje gibanice, a jednu staviti u podmazan pleh.
  • Od umućenog fila odvojiti 1dl i ostaviti sa strane.
  • Ostatak kora zgužvati u ostatak fila i poređati ih u pleh.
  • Zgužvane kore prekriti korom koju ste ostavili sa strane i premazati je filom koji ste ostavili sa strane.
  • Gibanicu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

Prijatno!

Ćufte od tikvica sa kukuruznim brašnom pečene u rerni (video)

Članak se nastavlja posle reklama

 



Ranka Bulatović

meteo021/gettyimages.co.uk