Brza gibanica sa jogurtom: Ručak spreman za tili čas
Ako želite nešto ukusno za ručak, a ne želite da potrošite puno vremena na pripremu, tu je brza gibanica sa jogurtom.
Brza gibanica sa jogurtom: Preukusna i jednostavna
Gibanica je jedno od najpoznatijih jela balkanske kuhinje i često se priprema za razne svečane prilike i slavlja. Ako imate malo vremena na raspolaganju ili ste jednostavno previše umorni i ne želite da provodite sve slobodno vreme u kuhinji, brza gibanica je odlično rešenje.
Gibanica je savršeno jelo jer je veoma prilagodljiva i raznovrsna. Njeni osnovni sastojci su tanke kore i fil od različitih sastojaka kao što su sir, spanać, krompir ili meso. Ipak, gibanica sa jogurtom je odlično rešenje ako pri ruci nemate sir, a poželeli ste se ove savršene pite. Jogurt koji se nalazi u gibanici je odličan izvor proteina i kalcijuma, pa je zbog toga gibanica dobra za održavanje mišićne mase i za zdravlje kostiju i zuba. Ne možete zamisliti ukusniji ručak…
Brza gibanica sa jogurtom: Nutritivna vrednost
Gibanica sadrži od oko 350 do 400kcal po porciji. Veliki je izvor ugljenih hidrata (30-35 g po porciji) i masti (22-25 g po porciji), a takođe obiluje i proteinima zahvaljujući mlečnim sastojcima. Dakle, ovo je jelo koje će vas dugo držati sitim.
U sledećem videu možete videti jedan od načina za pripremu gibanice:
@eatlikegreekwithjulie #easygreekcheesepie #cheeseturkeypie #patsavouropita #greekpie #ΜαθεΣτοΤικΤοκ #fyp ♬ πρωτότυπος ήχος – EatLikeGreekWithJulie
Recept za brzu gibanicu s jogurtom
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 4 jajeta
- 1/2 l jogurta
- 2 dl ulja
- 2 dl kisele vode
- 1 kašičica soli
- 1kesica praška za pecivo
Priprema:
- Sve sastojke umutiti mikserom (sem kora).
- Odvojiti dve kore. Jednu ostaviti sa strane sa prekrivanje gibanice, a jednu staviti u podmazan pleh.
- Od umućenog fila odvojiti 1dl i ostaviti sa strane.
- Ostatak kora zgužvati u ostatak fila i poređati ih u pleh.
- Zgužvane kore prekriti korom koju ste ostavili sa strane i premazati je filom koji ste ostavili sa strane.
- Gibanicu peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.
Prijatno!
Ćufte od tikvica sa kukuruznim brašnom pečene u rerni (video)
Ranka Bulatović, novinar saradnik: Dugi niz godina radi kao urednik i
novinar. Beskrajno uživa u uređenju enterijera, obožava sobno bilje i
najsrećnija je kad je oko nje sve šareno (žute, narandžaste i zelene boje
u njenom stanu ima u izobilju).