Kikladi: 10 najlepših ostrva za odmor iz snova

by | 10 avgusta, 2023
Kikladi: 10 najlepših ostrva za odmor iz snova

Pogledajte 10 najlepših ostrva za odmor iz snova koja su poput bisera rasuta po Egejskom moru.

Između južne Grčke i Krita, nalazi  se arhipelag Kikladi koji je omiljena destinacija za odmor. Uske ulice, besprekorna arhitektura, skrivene plaže… Ova mesta plene svojom lepotom i ostavljaju bez daha. Zato, pođite s nama na ovo zanimljivo virtuelno putovanje.

10 najlepših ostrva za odmor iz snova

Ostrvo Serifos

Smešteno u arhipelagu Kikladi, nazivaju ga i „gvrozdeno ostrvo“ zbog  svoje rudarske istorije. Ovo planinsko utočište mira udaljeno je od  Atine  samo dva i po sata vožnje brzim trajektom i oko četiri sata klasičnim trajektom. Krasi ga prelepa stenovita obala s više od 70 plaža što je savršeno za opuštanje daleko od radoznalih očiju.

Odmor iz snova: Ostrvo Mikonos

Raj za žurke, Mikonos je najuzudljivije ostrvo Kiklada, sa svojim restoranima, barovima i noćnim klubovima sa međunarodno poznatim DJ-evima, na ivici njegovih ogromnih plaža kao što je Paradise Beach… Još jedan aspekt ostrva je 365 crkava, uključujući i besprekornu Panagiju Paraportijani, jedno od najfotografisanijih mesta u celoj Grčkoj.

Ostrvo Delos

Dostupno sa Mikonosa, obično kao jednodnevni izlet, malo ostrvo Delos fascinira posetioce svojim drevnim lokalitetom, uvrštenim na Uneskovu listu svetske baštine. Ovo je muzej na otvorenom, a prema verovanju rodno mesto Apolona i Artemide, prvi hramovi datiraju iz 8. veka pre nove ere. Ovo je jedino ostrvo posvećeno isključivo grčkim bogovima.

Ostrvo Sifnos

Ostrvo Sifnos je kulinarski centar arhipelaga. Na meniju su gastronomski specijaliteti, a naročito revitada, jelo po kojoj je Sifnos poznat, jer je ovde prave po starom receptu njihovih baka. Posle ručka, obavezna je poseta tradicionalnim keramičkim radionicama ostrva. Vredno je posetiti i kapelu Sedam mučenika. Osvežite se na jugu ostrva na plaži Platis Gialos, jednoj od najvećih na Kikladima.

Ostrvo Paros

Smešten u centru Kiklada, Paros je treće najveće ostrvo arhipelaga. Savršena je kombinacija opuštanja pored mora i noćnog životom, posebno u mestima Nausi i Parikiji, ali ništa manje nisu lepša sela u unutrašnjosti Parosa, kao što su Lefkes, Marpissa i Prodromos.  Dolina leptira je mesto na Parosu u blizini srednjevekovnih manastira koje ima specificnu endemsku vrstu leptira koja živi samo tu.

Ostrvo Milos

Tiho i očaravajuće, ostrvo Miloš ima 75 predivnih peščanih plaža. Bele vulkanske stene oformile su usko poluostrvo na čijem kraju se nalazi  plaža Sarakiniko. Ovo ostrvo je poznato i kao nalazište jedne od najlepših statua iz vremena stare Grčke, Miloskoj Veneri, koja se danas nalazi u pariskom Luvru.

Ostrvo Naksos

Najveće ostrvo Kiklada, Naksos, obuhvata  41 selo, plaže  s dinama, finim peskom i strmim stazama. U vreme zalaska sunca ruševine Apolonovog hrama i njegove Portare – ili Velike kapije, nude prekrasan pogled na svetlucavu vodu.

Odmor iz snova: Ostrvo Amorgos

Sa svojim neospornim vulkanskim i planinskim bogatstvom, ostrvo se može pohvaliti prelepim pejzažom, drevnim ostacima Minoe u Katapoli i manastirom Bogorodica Hozoviotisa ili Panagija Hozoviotissa, ukopanim u stenu koji potiče iz 12. veku. Jedan deo kultnog filma francuskog reditelja, Lika Besona Veliko plavetnilo snimljen je na ovom ostrvu.

Ostrvo Folegandros

Sa ukupnom površinom od 32 km2 i oko 600 stanovnika, ponajviše u lučkom mestu Karavostasis, u glavnom gradu Hora i mestašcu Ano Merija, ostrvo Folegandros je idealno mesto za opuštanje, jer ga još uvek toliko ne opsedaju turisti. Katergos je najpopularnija plaža na ostrvu. Reč je o peščanoj i šljunkovitoj plaži na jugoistočnom delu Folegandrosa koja je zaklonjena od znatiželjnih pogleda.

 

Ostrvo Santorini

Vulkansko ostrvo Santorini je najimpresivnije ostrvo Kiklada. Bele fasade, plavi krovovi i plavetnilo Egejskog mora čine tipičan kolorit Santorinija. Njegove plaže spadaju u najlepše na Mediteranu: prekriva ih beli, crveni, sivi ili crni pesak, a voda je duboka i kristalno čista. Fira, Oia, Imerovigli i Firostefani su slikovita mesta na litici, čuvenoj Kalderi i nalaze se nasuprot vulkana i toplih izvora. Jedinstveni pogled na more i vulkan, kao položaj na litici visokoj nekoliko stotina metara – čini ova mesta najatraktivnijim na svetu.

 

 

 

 


Dijana Škorić

joakimbkk / gettyimages.com