7 najneverovatnijih jednobojnih gradova na svetu

by | 4 avgusta, 2023
7 najneverovatnijih jednobojnih gradova na svetu

Od „plavog grada“ Maroka, do „ljubičastih ostrva“ Južne Koreje, nekoliko je čudesnih jednobojnih gradova koji očaravaju svojim impresivnim stilom.

7 čudesnih jednobojnih gradova na svetu

Čak i u modi koncept monohromatskih haljina koji deluje pomalo minimalistički jeste zahtevan zadatak. Ali kada se radi o gradovima u kojima preovladava jedna nijansa, onda je to podvig vredan divljenja.

Magija jednobojnih gradova

Ovi gradovi koji deluju kao iz bajke, zaopravo su rezultat viševekovne tradiije farbanja fasada u jednu boju.  Proštetati potpuno monohromatskim gradom je uzbudljivo iskustvo koje oduzima dah. Ali, estetski aspekt nije jedini razlog zašto je grad prekriven jednom nijansom.

Andaluzija, Španija

U južnom regionu Španije, Andaluziji, nalaze se brojne zajednice u kojima dominiraju bele zgrade. Prema zvaničnom turističkom odboru Španije, Bela sela Andaluzije nalaze se u primorskim provincijama Malaga i Kadiz.

Kružilo je nekoliko teorija o tome šta je bila inspiracija za ove bele fasade: prema jednoj, ova boja je korišćena za odbranu zgrada od ozloglašenog intenzivnog mediteranskog sunca, dok druge tvrde da su kuće krečene u belo kako bi ubile bakterije koje su se nakupljale tokom toplih i kišnih dana.

Izamal, Meksiko

U Izamalu u Jukatanu prvobitno su živele drevne Maje, da bi ga u 16. veku naselili Španci. Nekad je bio glavno versko svetilište maja. Ovaj grad je pre nekoliko godina dobio laskavu titulu „Pueblo Magico“ (magično selo, tj. mesto). Kao što je slučaj sa mnogim monohromatskim gradovima, postoji nekoliko teorija o tome zašto je grad obojen u žuto.

Neki veruju da je region oslikan pre nego što ga je posetio papa Jovan Pavle II 1993. Drugi smatraju da je ova boja u čast boga Sunca Maja. Postoje ljudi koji veruju da je žuta izabrana kao politički neutralna boja. I na kraju, neki misle da žuta pomaže u odvraćanju komaraca. Ono što je najvažnije je to što je privlačna turistička destinacija.

 

Šefšauen, Maroko

Ovaj severni marokanski grad poznat je po svojoj sveprisutnoj magičnoj plavoj boji, koja pokriva sve, od fasada koje se nižu uz ulice do stepenica koje vijugaju kroz njegove ulice. Postoji nekoiko verovanja o tome zašto gradom dominira ova boja: neki veruju da ova boja odbija komarce; drugi da je to simbol je neba i Sredozemnog mora. Postoji još jedna terorija, a radi se o Jevrejima. Kada su pripadici ovog naroda tokom 15. veka potražile utočište od progona, prekrili su grad plavom bojom. Šta god da je razlog, ovaj grad je zaista čaroban.

Džodpur, Indija

Marokanski Šefšauen je hiljadama milja udaljen  od severnoindijskog grada Džodpura, ali ova dva grada dele karakterističnu nijansu puderastoplavih zgrada. Ova boja je nekada bila povezana uglavnom s bramanskom kastom, najvišom u indijskom kastinskom sistemu, i stoga je bila ponos za bramane koji su tamo živeli.

Takođe se kaže da je nebeskoplava boja izabrana da bi kuće bile hladne u ovom toplom klimatskom pojasu. Džodpur je smešten u indijskom regionu Radžastan.

.

Ostrva Banvol i Parkji, Južna Koreja

Uz zapadnu obalu Južne Koreje nalaze se mala ostrva Banvol i Parkji  na kojima živi  oko 150 stanovnika. U nastojanju da podstakne turizam u ovoj oblasti, lokalna vlada je smislila strategiju da ostrvima pruži nešto što će privući posetioce.

Inspirisani ljubičastim zvončićima koji rastu u tom području, odlučili su da objekte ofarbaju u lila – prodavnice i oko 400 krovova na ostrvima. U skladu sa temom, zvaničnici su zasadili još hiljade ljubičastih biljaka, uključujući astere iz Nove Engleske i lavandu. Dva ostrva su povezana mostom koji je, naravno, ljubičaste boje.

Kolonž la Ruž, Francuska

Skoro sve građevine u ovoj srednjovekovnoj opštini imaju istu skerletnu nijansu zahvaljujući lokalnom crvenom peščaru od kojeg su građene. Pored lepote njegove crvene boje, drugi srednjovekovni arhitektonski detalji Kolonž la Ruža stvaraju bajkovit šarm. Njegovo poreklo datira iz 8. veka, kada su monasi opatije Šaro osnovali manastir u toj oblasti.

Džajpur, Indija

U iščekivanju posete princa od Velsa (kasnije će postati kralj Edvard VII) 1876. godine, vladar Raja Savai Ram Sing I odlučio je da ofarba zgrade Džajpura u praznično ružičasto. Više od jednog veka kasnije, „Ružičasti grad Indije“ je zvanično registrovan kao mesto svetske baštine od strane UNESCO-ovog Komiteta za svetsku baštinu 2019.

Dragulj glavnog grada Radžastana je Hava Mahal dekadentne boje lososa, što znači „Palazzo dei Venti“, tako nazvan po svom efikasnom sistemu ventilacije. Hava Mahal od ružičastog i crvenog peščara je najviša zgrada na svetu bez temelja.

 

 

 

 

 

 

 


Dijana Škorić

Maciej Bujak / gettyimages.com