Anđeoski vodopadi – 15 puta viši od Nijagarinih

by | December 19, 2013
Najvisi vodopadi na svetu

Anđeoski vodopadi poniru sa 979 m visine, sa planine Aujentepui, što na jeziku lokalnog domorodačkog stanovništva znači ”Planina dobra i zla” kao i ”Đavolova planina”.

Da ilustrujemo impozantnu visinu ovih vodopada, moramo reći da su Anđeoski vodopadi više od 15 puta viši od Nijagarinih vodopada.

Najvisi vodopadi na svetu slika2

Vodopadi su locirani u Venecueli a poreklo njihovog imena je ironično jer nema veze sa činjenicom da praktično padaju sa neba.

Naime, 1937. godine pilot Džimi Ejndžej (Angel na engleskom znači anđeo) je sleteo na vrh planine Aujentepui. On je želeo da dokaže svetu da planina postoji, ali i da se da u potragu za zlatom.

Najvisi vodopadi na svetu slika3 Najvisi vodopadi na svetu slika4

Kada su Ejndžel, njegova žena i dva prijatelja sleteli na vrh zbog stenovitog terena nisu mogli da ponovo vinu avion u vazduh i bili su primorani da se u civilizaciju spuste niz 1 km dugačke, strme padine za šta im je trebalo 11 dana.

Najvisi vodopadi na svetu slika5 Najvisi vodopadi na svetu slika6

Tek kad su se posle ovog poduhvata živi i zdravi vratili u civilizaciju vodopadi su dobili svoje anđeosko ime.

Anđeoski vodopadi spadaju u jednu od Venecualinih najvažnijih turističkih atrakcija, iako je put do vodopada prilično komplikovan jer su locirani na izolovanom mestu u džungli.

Najvisi vodopadi na svetu slika7 Najvisi vodopadi na svetu slika8

Međutim, posetioci i dalje u velikom broju obilaze ovo mesto koje ih privlači svojom ogromnom magijom i prirodnom snagom.

Izvori: salto-angel.com/


Tags: