Crne vode jezera Karakul

by | June 10, 2014
Jezero Karakul

Jezero Karakul poznato je i kao „Crno jezero“ i nalazi se u visokim i suvim planinama Pamir u Tadžikistanu, u okviru nacionalnog parka Tadžik. Ovo jezero je jedno od najudaljenijih i najlepših lokacija u Centralnoj Aziji.

Jezero Karakul slika 2

Jezero Karakul slika 2

Jezero se nalazi na 3.900 metara nadmorske visine, u zatvorenoj kotlini. Okruženo je visokim planinama koje blokiraju vlažne mase tako da regija dobija izuzetno malo padavina godišnje. Sa manje od 30mm padavina godišnje, ovo jezero predstavlja jedno od najsuvljih mesta u Centralnoj Aziji.

Jezero Karakul slika 3

Jezero Karakul slika 3

Jezero Karakul slika 4

Jezero Karakul slika 4

U periodu od oktobra do maja jezero je u potpunosti zamrznuto i iz daljine izgleda kao potpuno bela ploča. Veruje se da je jezero formirano kada je pre 25 miliona godina meteor pogodio zemlju a topljenje snega sa okolnih planina je formiralo basen jezera koje je veliko 25 kilometara u prečniku.

Jezero Karakul slika 5

Jezero Karakul slika 5

Jezero ima dva basena koja su odvojena poluostrvom na jugu i ostrvom na severu. Istočni basen je relativno plitak, sa 22 metra dubine, dok najveća dubina zapadnog basena dostiže čak 236 metara.

Jezero Karakul slika 6

Jezero Karakul slika 6

U jezero se ulivaju tri reke, ali s obzirom da se voda ne odliva iz jezera, ono je veoma slano. Jezero Karakul popularno je među posetiocima zbog svog neverovatnog okruženja koje podseća na scenografiju nekog filma kao i zbog savršenog odraza koje voda pruža.

Izvor: amusingplanet.com