Ekstremni antarktički vetrovi na Novom Zelandu

by | June 1, 2014
Slope Point Novi Zeland

Bez obzira koliko nam otvara oči i koliko je korisna, moderna tehnologija se ne može meriti sa Majkom Prirodom koja je suverena vladarka svega na planeti Zemlji. Postoji nekoliko mesta na kojima se ova suverena vladavina može videti, a jedno od njih je i mesto Slope Point na Novom Zelandu.

Slope Point Novi Zeland slika 2

Slope Point je najjužnija tačka Južnog ostrva Novog Zelanda. Ova tačka je na 4.800 km od južnog pola i 5.100 km od ekvatora i zbog svog geografskog položaja svakodnevno je izložena neverovatnim vremenskim uslovima i položajima.

Vetar je ovde izrazito jak, ali ipak, čak i u ovakvim surovim uslovima ovde se mogu naći neverovatno lepi i zadivljujući prizori.

Slope Point Novi Zeland slika 3 Slope Point Novi Zeland slika 4

Jaki vetrovi koji svakodnevno šibaju Slope Point oblikovali su drveće u neobične i lepe uvrnute oblike. Čak i samo drveće ne bi postojalo da nema farmera i ovčara koji ovde žive.

Slope Point Novi Zeland slika 5

Iako je Slope Point nenaseljen i dostupan samo ukoliko dolazite pešice, ovce dolaze ovde na ispašu. Farmeri su stoga posadili drveće kako bi njihove životinje imale bar neko utočište od izuzetno jakog vetra.

Izvor: boredpanda.com