Jakobov izvor – najopasnije mesto za ronjenje u Teksasu

by | March 30, 2014

Jakobov izvor nalazi se u Teksasu, u SAD-u. Sam izvor je 4 metra širok i hrani reku Cypress Creek koja protiče kroz grad Wimberley i razdvaja se na reke Blue Hole i Blanco čije se vode na kraju ulivaju u Meksički zaliv. 

Jakobov izvor slika 2

Izvor je prvi put otkriven 1850. godine kada je par doseljenika pratilo rečicu Cypress Creek do njenog izvora. Oni su izvor opisali kao „izvor iz biblijskih vremena“, sa obiljem kristalno čiste vode koja se prelivala na sve strane.

Od tada je ovo mesto veoma popularno kao kupalište za mnoge generacije, okupljalište doseljenika i Indijanaca ali i dom raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama koja ga naseljavaju. Mesto je popularno i među roniocima koji traže uzbuđenje i avanture iako je ronjenje u ovim vodama veoma opasno o čemu mogu posvedočiti 8 ronilačkih života koje je izvor odneo poslednjih nekoliko godina.

Jakobov izvor slika 3 Jakobov izvor slika 4 Jakobov izvor slika 5

Izvor je zapravo jedna od najdužih podvodnih pećina u Teksasu i njena dubina dostiže čak i 40 m ispod nivoa voda izvora. Ronioci koji su istraživali pećinu uspeli su da istraže prve tri odaje ali u četvrtu je veoma teško doći i – opasno po život.

Jakobov izvor slika 6 Jakobov izvor slika 7 Jakobov izvor slika 8 Jakobov izvor slika 9

Ironična je činjenica da se nekada u ovaj izvor nije moglo zaroniti zbog jake vodene struje koja je svaki pokušaj vraćala na površinu. Danas je, očigledno, ta struja mnogo slabija.

Izvor: amusingplanet.com