Klisura Verdon – Veliki kanjon Evrope

by | September 27, 2014
Klisura Verdon

Klisura Verdon koja se na francuskom zove Gorges du Verdon, nalazi se u jugoistočnoj Francuskoj, između provansalskih Alpa i oblasti Var.

Klisura Verdon 2

Klisura Verdon

Klisura Verdon smatra se jednom od najlepših u Evropi. Klisura je dugačka 25 kilometara, duboka 700 metara a širina joj varira od 6 do 100 metara pri dnu do 200 do 1500 metara pri vrhu.

Klisura Ver3don

Klisura Verdon

Klisura Verdon 4

Klisura Verdon

Klisuru je formirala reka Verdon koja je ime dobila po svojoj zadivljujućoj tirkizno-zelenoj boji koja je jedna od najupadljivijih i najizrazitijih karakteristika klisure. 

Najimpresivniji deo klisure nalazi se između gradova Castellane i Moustiers-Saint-Marie gde je reka izdubila krečnjački kamen do dubine od neverovatnih 700 metara.

Klisura Verdon 5

Klisura Verdon

Klisura Verdon 6

Klisura Verdon

Od mesta Castellane do sela Rougons, reka Verdon plovi ravno i brzo a putevi prate njene obale. Kod sela Rougons, reka počinje da ponire kroz kamene zidove i na zaustavlja se sve do zapadnog kraja, u veštačkom jezeru Sainte-Croix-du-Verdon. 

Klisura Verdon 7

Klisura Verdon

Klisura Verdon 8

Klisura Verdon

Sve do 20. veka smatralo se da je klisura potpuno nepristupačna, samo su se najhrabrije drvoseče konopcima spuštaje u nju. Ostala je neistražena sve do početka 20. veka kada ju je speleolog Edouard Alfred Martel prvi put prepešačio tokom trodnevne ekspedicije. Put kojim je on išao još uvek se koristi. 

Izvor: amusingplanet.com